Home » Analitica. Аналитика » Prețul grâului a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele 15 luni
Prețul grâului a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele 15 luni

Prețul grâului a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele 15 luni

Distribuie articolul:

Noi creșteri de prețuri pe piața grâului

Pe bursa de la Paris cotaţiile futures la grâu au crescut, luni, la cel mai ridicat nivel din ultimul an. Creșterea se datorează intensificării îngrijorărilor cu privire la livrările din zona Mării Negre, după reducerea estimărilor privind recoltele din Rusia şi Ucraina ca urmare a vremii secetoase persistente.

Prețul grâului a crescut ieri, luni – 27 mai, pe bursa de la Paris. Contractul futures cu livrare în luna septembrie, cel mai tranzacţionat la bursa Euronext, a urcat în cursul şedinţei de luni până la 269,00 euro pe tonă, cel mai ridicat nivel din 24 februarie 2023, adică din ultimele 15 luni. Acest contract a crescut cu aproape 18% în cursul lunii mai.

Contractul futures cu livrare în luna decembrie a crescut până la 274,00 euro/tona – cel mai înalt nivel de la sfârșitul anului 2022.

Cotaţiile futures la grâu la bursa de la Paris au urcat luni la cel mai ridicat nivel din ultimul un an și jumătate

Creșterea prețului la grâu vine pe fondul îngrijorărilor privind producțiile din acest an. Lipsa precipitaţiilor şi îngheţul târziu este aşteptat să afecteze culturile din Rusia, cel mai mare exportator mondial de grâu, ceea ce îi face pe unii observatori să îşi revizuiască estimările cu privire la recolta din acest an. De exemplu, firma de consultanţă IKAR şi-a revizuit luni estimările privind producţia de grâu a Rusiei de la 83,5 până la 81,5 milioane de tone cu circa 2 milioane de tone mai puțin.

În cazul Ucrainei, Uniunea traderilor de cereale (UGA) şi-a revizuit şi ea estimările privind recolta de cereale şi oleaginoase din acest an, ca urmare a diminuării suprafeţelor însămânţate şi a vremii secetoase din luna mai.

Deteriorarea perspectivelor pentru regiunea Mării Negre a redirecţionat atenţia şi asupra condiţiilor mixte din alte zone exportare de grâu, cum este Uniunea Europeană, unde principalul producător Franţa este afectat de ploi persistente. ”Umiditatea excesivă persistă pentru o mare parte din Europa Occidentală în timp ce condiţiile secetoase persistă în Ucraina şi Rusia”, au precizat analiştii firmei de consultanţă Argus.

Tendința prețului la grâu este de creștere

Bursa de cereale de la Chicago, unde se stabilesc preţurile de referinţă la nivel mondial a fost închisă luni cu prilejul Memorial Day. Săptămâna trecută, cotaţiile futures la grâu la bursa de la Chicago au atins cel mai ridicat nivel din ultimele 10 luni.

Distribuie articolul: