Bulgaria va cumpăra 1,1 milioane de tone de grâu de la producătorii locali. Prin această măsură țara vrea să asigure aprovizionarea cu alimente, în condiţiile în care analizează riscurile provocate de invadarea Ucrainei de către Rusia şi volatilitatea pieţelor, a declarat vicepremierul Assen Vassilev.
În acest sens, Guvernul de la Sofia a alocat 1,1 miliarde de leva (616,32 milioane de dolari) pentru achiziţionarea de grâu, porumb şi seminţe de floarea soarelui, pentru a asigura producţia de ulei de floarea soarelui şi suficiente cereale pentru crescătorii de animale, a explicat Vassilev.
„Bulgaria are aproximativ trei milioane de tone de grâu şi aproximativ 300.000 de tone sunt în rezervele de stat. Miercuri, Guvernul a decis să cumpere 1,1 milioane de tone de grâu, atât pentru panificaţie cât şi pentru hrana animalelor”, le-a spus jurnaliştilor vicepremierul.
De asemenea, vicepremierul spune că această măsură nu înseamnă interzicerea exportului de cereale. Totuși, autorităţile vamale vor continua să-i verifice amănunţit pe exportatorii de cereale. Producătorii de cereale se plâng că verificările amănunţite încetinesc exporturile de cereale.
Traderii spun că Bulgaria, unul din exportatorii de grâu ai Uniunii Europene, se confruntă cu o cerere ridicată pentru exporturile de grâu, comercianţii încercând să înlocuiască grâul pe care intenţionau să-l cumpere din Ucraina şi Rusia.
Ucraina şi Rusia sunt responsabile pentru mai mult de 30% din comerţul mondial cu grâu, 32% în cazul orzului, 20% în cazul porumbului şi peste 50% în cazul uleiului de floarea soarelui şi al seminţelor oleaginoase.
Săptămâna trecută, preţul grâului a înregistrat o creştere de peste 40%, deoarece conflictul militar a întrerupt livrările din Ucraina şi Rusia.