Home » Analitica. Аналитика » Cât de mare este dezastrul agricol în Ucraina
Cât de mare este dezastrul agricol în Ucraina

Cât de mare este dezastrul agricol în Ucraina

Distribuie articolul:

Războiul și consecințele acestuia determină o reducere semnificativă a suprafețelor de porumb, orz de primăvară și leguminoase. O scădere de 39% față de anul trecut. Dar și recolta viitoare va fi afectată, conform estimărilor actuale, cu 51% mai mică decât anul trecut.

Piața este în „foame de porumb și volatilitatea este destul de mare”, spune Gautier Le Molgat, analist la Agritel. Prețurile cerealelor sunt mai mari ca niciodată și noua recoltă este doar pe hârtie până acum.

„Vom avea nevoie de aproape fiecare acru pentru a satisface cererea globală”, a spus un comerciant de cereale din Chicago. „De obicei, prețurile cerealelor variază în funcție de vreme, de randamentele așteptate și de jocul cererii și ofertei. Dar în contextul actual, care este deosebit de dificil pentru țările dependente de exporturile din Marea Neagră, geopolitica conduce piața și menține prețurile ridicate”, spune Molgat.

Prețul grâului în Europa a crescut cu 55% de la începutul războiului, prețul porumbului a crescut cu 40%, iar orzul a crescut cu 50%. Motivul: de când a început invazia rusă, porturile ucrainene, prin care țara își desfășoară majoritatea exporturilor de grâu și porumb, au fost blocate. Nu se întrevede un sfârșit rapid al crizei, iar piața procesează efectele conflictului asupra rotației culturilor și producției în 2022.

Se așteaptă ca Ucraina să rămână izolată de fluxurile comerciale maritime pentru o lungă perioadă de timp, ceea ce va afecta și va transforma masiv comerțul mondial.

Ce pot recolta ucrainenii în 2022

Luând în considerare situația militară, analiștii ucraineni de la APK-Inform au făcut o primă prognoză pentru următoarea recoltă ucraineană de cereale și semințe oleaginoase. Potrivit acesteia, fermierii ucraineni au înființat aproximativ 7,6 milioane hectare cu cereale de toamnă pentru recolta din 2022. Aceasta reprezintă o scădere de 7% a suprafeței.

Războiul și consecințele acestuia determină și o reducere semnificativă a suprafeței cu porumb, orz de primăvară și leguminoase – la 4,7 milioane de hectare. Este o scădere cu 39% față de 2021. De asemenea, suprafața cu semințe oleaginoase ar putea scădea în 2022 la cel mai scăzut nivel din 2010 – la aproximativ 6,8 până la 6,9 milioane de hectare. AKP-Inform se așteaptă, de asemenea, la o scădere semnificativă a randamentelor din cauza accesului limitat la input-uri cheie, cum ar fi combustibilul, îngrășămintele și produsele de protecția plantelor.

În consecință, analiștii ucraineni estimează producția totală de cereale și semințe oleaginoase în 2022 la 53,3 milioane tone. Ar fi cu 51% mai puțin decât recolta record din sezonul trecut. Producția de cereale ar putea fi cea mai scăzută din ultimii 15 ani, iar cultura de semințe oleaginoase ar putea fi cea mai scăzută din ultimii 10 ani.

Asociația ucraineană a cerealelor (UGA) se așteaptă ca recolta de grâu să scadă la 18,2 milioane tone față de anul trecut, 33 de milioane de tone. UGC estimează noua recoltă de porumb la 23,1 milioane de tone, după 41,9 milioane de tone în 2021.

Exporturile fără porturi greu de realizat

În 2021, fermierii ucraineni au recoltat 106,4 milioane tone de cereale și semințe oleaginoase. Dintre acestea, 43 de milioane de tone fuseseră deja exportate înainte de invazia rusă. Cu un consum intern de aproximativ 30 de milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase (rapiță, floarea soarelui), asta înseamnă că la sfârșitul lunii aprilie 33 de milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase din vechea recoltă erau încă stocate în Ucraina. Adică o treime din recolta totală.

Înainte de război, 90% din exporturile de cereale ale Ucrainei erau pe mare, prin porturi de la Marea Neagră și Azov. În prezent, cele trei porturi Mariupol, Berdyansk și Herson sunt sub control rusesc, în timp ce portul Mykolaiv este grav avariat. Toate porturile ucrainene sunt, de asemenea, blocate.

Cel mai apropiat port străin de Ucraina, Constanța, este, de asemenea, practic aglomerat de mărfuri și containere. Ministrul Agriculturii din Ucraina, Mykola Solsky, spune: „Înainte de război, Ucraina exporta aproximativ 5 milioane de tone de cereale pe lună. Mai avem cel puțin 20 de milioane de tone de cereale vechi, care nu au putut fi exportate în această primăvară.

În plus, în trei luni va începe recoltarea cerealelor de toamnă, ceea ce va adăuga volume suplimentare. „Dacă porturile rămân blocate, vom continua să exportăm pe uscat prin granițele de vest și cu barje prin porturile dunărene. Dar Ucraina nu poate rezolva problema în acest fel”, spune Solsky.

Distribuie articolul: