Home » Analitica. Аналитика » În aprilie s-au exportat peste 25 mii tone de mere autohtone
În aprilie s-au exportat peste 25 mii tone de mere autohtone

În aprilie s-au exportat peste 25 mii tone de mere autohtone

Distribuie articolul:

Merele produse în Republica Moldova au fost exportate în luna aprilie spre 18 destinații.

Producătorii au reușit să comercializeze luna trecută mai mult de 25 de mii de tone de mere, comparativ cu 20 de mii de tone vândute în aceeași perioadă din 2021.

Fructele moldovenești au ajuns în Federația Rusă, România, Armenia, Belarus, Arabia Saudită, Irak, Qatar, Emiratele Arabe Unite etc. Se poartă discuții pe această dimensiune cu Egipt, India și China.

Cele mai mari cantități, tradițional, au fost exportate pe piața rusă – peste 17,3 mii de tone. Pe locul doi după volumul de mere importat s-a clasat Belarus – peste 3 mii de tone.

1,87 de mii de tone de mere au fost exportate în România, iar 427 de tone au fost exportate în Arabia Saudită, în Irak – 303 tone, Uzbekistan – 224 de tone, Armenia – 164 de tone, iar în Georgia – 163 de tone.

Totodată, peste o sută de tone de mere au fost exportate în Emiratele Arabe Unite și Qatar.

Totodată, circa 10-12 mii de tone au fost consumate pe piața internă, iar o parte a fost transportată la procesare, conform Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare.

În prezent, în stoc mai sunt circa 45 de mii de tone de mere. „Important e că merele moldovenești de calitate sunt solicitate, ceea ce inspiră încredere că până la apariția primelor fructe proaspete din roada anului 2022, toate merele vor fi comercializate”, indică ministerul de resort.

Distribuie articolul: