Home » Noutăţi. Новости » Cehia importă din Moldova, anual, cca 10 milioane litri de vin
Cehia importă din Moldova, anual, cca 10 milioane litri de vin
Sursă foto: natalialupusor.wordpress.com

Cehia importă din Moldova, anual, cca 10 milioane litri de vin

Distribuie articolul:

Din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, Cehia este cel mai mare importator de vinuri din Moldova, a declarat Jaromir Kvapil, Ambasador al Republicii Cehe în Republica Moldova, citat de INFOTAG. Ambasadorul a specificat că, anual, Cehia importă în jur de 10 milioane de litri de vin, în vrac şi în sticle.

„În Cehia, există câteva fabrici de vinuri în sudul regiunii Moravia. Un vinificator din Moravia chiar a studiat la Chişinău şi este interesat să importe vin din Moldova. În general, vinurile moldoveneşti sunt înalt apreciate de consumatorii cehi. Republica Moldova este, de asemenea, cunoscută consumatorilor cehi graţie importurilor de prune, nuci, fructe proaspete şi conservate”, a adăugat diplomatul.

Excelenţa Sa a menţionat că „schimbarea frecventă a legislaţiei fiscale face dificilă lansarea unei investiţii de lungă durată în Moldova”. O altă problemă, în opinia sa, este piaţa de desfacere destul de mică, sugerând specialiştilor moldoveni să extindă oferta, pentru a reuşi, astfel, să atragă mai multe investiţii.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, volumul operaţiilor comerciale dintre Republica Moldova şi Republica Cehă, pentru lunile ianuarie – august 2015, constituie 57,4 milioane dolari SUA.

Jaromir Kvapil a menţionat că la moment, volumul operaţiilor comerciale dintre cele două ţări este de 80 milioane euro anual, importurile din Cehia în Republica Moldova depăşind exporturile moldoveneşti în Cehia. “Sunt convins că pe parcurs, vom fi în stare să majorăm considerabil atât exporturile din Cehia în Republica Moldova, cât şi pe cele din Republica Moldova în Cehia. Sunt, de asemenea, convins că Cehia ar putea ajuta Republica Moldova în procesul de irigare în agricultură, la epurarea apelor uzate şi decontaminarea solului poluat în cadrul proiectelor de dezvoltare”, a concluzionat ambasadorul.

Distribuie articolul: