Home » Externe. Мировые новости » Rosa – ”jucăria” care poate fertiliza câmpurile îmbibate cu apă
Rosa – ”jucăria” care poate fertiliza câmpurile îmbibate cu apă
Sursă foto: http://agrointel.ro/

Rosa – ”jucăria” care poate fertiliza câmpurile îmbibate cu apă

Distribuie articolul:

Este Rosa. Vine din Belarus şi poate fi procurat cu 40.000 de euro. Este foarte util pentru terenurile agricole în special în condiţii de umiditate ridicată în sol.

RoDSC_01131sa este împrăştietorul cu autopropulsie pe anvelope OS-1. Este echipamentul agricol care a atras multe priviri la ediţia din acest an a târgului Indagra, organizat la Bucureşti. A fost adus la expoziţie de însuşi inventatorul său din Belarus, inginerul Aleksander Yanciuc. Maşina agricolă a fost vândută la câteva ore de la deschiderea târgului. Un fermier cu 3.000 de hectare din Giurgiu a plătit imediat suma de 40.000 de euro (plus TVA) pentru a avea în fermă utilajul care ţine loc şi de avion, a precizat pentru Agrointeligenţa ”tatăl” distribuitorului Rosa.

Particularitatea echipamentului Rosa este dată de roţile elastice cu presiune joasă, ce DSC_0116permit lucrul în câmp în condiţii de umiditate ridicată în sol, dar şi pe câmpurile cu culturi răsărite aflate în faza de înfrăţire fără a lăsa urme tehnologice.

”Noi spunem că ţine loc de avion, numai că e mult mai ieftină. Nu tasează solul şi nu distruge planta, aşa că poate fi folosită imediat după perioada de germinaţie de primăvară, adică după topirea zăpezii. Cu Rosa nu avem probleme cu noroiul şi putem lucra să hrănim grâul în perioada optimă”, a declarat inventatorul său din Belarus.

DSC_0120Împrăştietorul de îngrăşăminte Rosa a fost patentat în Belarus încă din 2005, însă abia anul acesta şi-a făcut intrarea în Europa, după 1.000 de unităţi vândute în ţara natală şi alte 150 în Ucraina. Cu totul, echipamentul cântăreşte o tonă şi jumătate şi are o viteză de lucru la sol de 25-30 km/h, în timp ce viteza de deplasare atinge 50 km/h. ”Având în vedere anvelopele folosite, nu recomandăm deplasarea maşinii decât în câmp, iar pe şosea noi îi sfătuim pe fermieri să folosească un trailer sau alte anvelope”, ne-a explicat inventatorul din Minsk, cel care a fondat în Belarus compania IT-Agro.

Sursă: http://agrointel.ro

Distribuie articolul: