Home » Externe. Мировые новости » Cum a ajuns ferma de familie baza agriculturii naţionale în Polonia
Cum a ajuns ferma de familie baza agriculturii naţionale în Polonia
Sursă foto: http://agrointel.ro/

Cum a ajuns ferma de familie baza agriculturii naţionale în Polonia

Distribuie articolul:

În agricultura poloneză, prioritate au fermierii autohtoni, îi place să spună ministrului Stanislav Kalemba, cel care a discutat recent despre situaţia agricolă din ţara unde nu există latifundiari.

Un element important l-a reprezentat în Polonia o dispensă obţinută de la UE, prin care terenurile sunt protejate de achiziţii străine. Până în 2016, investitorii de afară pot doar să arendeze maximum 300 de hectare, iar firmele străine au dreptul la 500 de hectare.

De cealaltă parte, fermierii polonezi sunt încurajaţi să îşi cumpere propriul teren pentru care dau 10% avans, iar restul sumei îl achită în rate pe 15 ani, cu o dobândă fixă de 2% pe an. Măsura s-a aplicat şi se aplică încă pentru toate terenurile care au fost mai demult exploatate de stat şi care acum sunt administrate de o agenţie special creată pentru a comercializa terenurile ce odinioară formau cooperative şi care, după 1991, au început să fie vândute.

Cu astfel de măsuri, în Polonia există doar circa 1.000 de ”mari gospodării”, iar numărul celor care au mii de hectare este extrem de mic. Şi Constituţia Poloniei prevede că ”baza proprietăţii funciare este ferma de familie”, potrivit oficialului de la Varşovia.

Sursa: EU Parliament

http://agrointel.ro

Distribuie articolul: