Home » Analitica. Аналитика » Cresc prețurile de achiziție a semințelor de floarea-soarelui
Cresc prețurile de achiziție a semințelor de floarea-soarelui

Cresc prețurile de achiziție a semințelor de floarea-soarelui

Distribuie articolul:

Luni, conducerea grupului de companii „Trans Oil” a decis să majoreze prețurile de achiziție pentru semințele de floarea-soarelui la 9,3 lei/kg („Floarea Soarelui” SA din Bălți) și 9,6 lei/kg („Trans-Oil Refinery” din Ceadîr-Lunga). Anterior, companiile grupului cumpărau floarea-soarelui la un preț de cel mult 8,6 lei/kg, care este puțin mai mult decât nivelul mediu al prețurilor stabilit pe piața internă la începutul lunii noiembrie.

După cum a declarat Stella Ostrovețchi, directorul general al „Floarea Soarelui” SA, într-un interviu acordat portalului de știri „Agroexpert”, o creștere semnificativă a prețurilor de cumpărare a semințelor de floarea-soarelui nu a fost cauzată de condițiile obiective de pe piață. În special, de așteptările evidente pentru o creștere a prețurilor la uleiul de floarea-soarelui din regiune. Prin creșterea prețurilor de achiziție pentru materia primă, „Trans Oil” își asumă riscuri economice semnificative. Prin această decizie, administrația grupului de companii dorește, pe de o parte, să sprijine financiar fermierii într-o perioadă dificilă, pe de altă parte – să restricționeze exportul de semințe de floarea-soarelui din Moldova prin metode de piață.

Conform estimărilor operatorilor de pe piața moldovenească a semințelor oleaginoase, în perioada septembrie-noiembrie, peste 130 de mii de tone de floarea-soarelui au fost deja exportate din țară. În același timp, conform previziunilor Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cereale „Agrocereale”, recolta de floarea-soarelui din acest an a fost de doar aproximativ 350-400 de mii de tone.

Între timp, conform calculelor experților, dacă sunt utilizate complet toate capacitățile de producție,  în țară se pot prelucra anual până la 500 de mii de tone de semințe de floarea-soarelui. De fapt, întreaga recoltă de floarea-soarelui din anul curent poate fi procesată la trei mari fabrici interne (în Bălți, Ceadîr-Lunga și Ungheni).

Ținând cont de posibila lipsă de semințe de oleaginoase pe piața internă, unii comercianți au făcut deja încercări de a importa floarea-soarelui din Ucraina. Dar, din mai multe motive, inclusiv logistice, procesul nu a avansat prea mult. Perspectivele importurilor de semințe de floarea-soarelui în viitor sunt, de asemenea, problematice. În acest sens, merită menționat faptul că Rusia, unul dintre cei mai mari jucători din lume pe piața uleiului de floarea-soarelui și de semințe de floarea-soarelui, poate crește taxa de export sezonieră pentru această materie primă de semințe oleaginoase de la 6,5% la 30% de la 1 ianuarie 2021.

Procesatorii din floarea-soarelui din Moldova consideră că exportul intensiv al acestei materii prime va duce în cele din urmă la o creștere tangibilă a prețurilor la șrot și la uleiul de floarea-soarelui pe piața internă a Moldovei.

La începutul verii, conducerea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) susținea că țara deține un stoc de produse de ulei de floarea-soarelui în valoare de 62 mii tone. Conducătorii întreprinderilor de procesare au presupus că, ținând seama de disponibilitatea capacităților de depozitare, rezervele acestor produse, în acel moment, se ridicau la aproape jumătate din volumul menționat. Iar acum rezervele de ulei de floarea-soarelui din recolta anului trecut sunt aproape epuizate.

Distribuie articolul: