Home » Eveniment. События » În Moldova a fost sădită prima plantaţie de salcie energetică
În Moldova a fost sădită prima plantaţie de salcie energetică
Sursă foto: www.mec.gov.md

În Moldova a fost sădită prima plantaţie de salcie energetică

Distribuie articolul:

Prima plantaţie de salcie energetică a fost sădită pe 5 aprilie curent, pe terenul agricol al Şcolii profesionale din oraşul Orhei. Evenimentul se înscrie în proiectul de implementare a cursului de studii educaţionale dedicate sectorului energie din biomasă, lansat la iniţiativa Proiectului Energie şi Biomasă în anul de studii 2015-2016, în trei şcoli profesionale din Republica Moldova. 

Scoala profesionala Orhei 1Potrivit viceministrului Economiei, Valeriu Triboi, care a participat la eveniment, implementarea proiectelor-pilot de studii educaţionale pentru sectorului energiei din biomasă la şcolile profesionale nr.3 din Chişinău, Orhei şi Cuhureştii de Sus, raionul Floreşti, este un prim pas în procesul de creare a unei platforme de profesionişti în domeniul care devine tot mai solicitat în Republica Moldova. Valeriu Triboi a menţionat că până în prezent, peste 160 de instituţii publice din toată ţara sunt racordate la sisteme de încălzire pe biomasă din fondurile europene ale Proiectului Energie şi Biomasă. În următorii ani, alte 80 de instituţii publice vor trece energia pe bază din biomasă în cadrul etapei extinse a proiectului.

„Modelul ce urmează a fi pilotat la şcoala din Orhei este unul ce asigură autonomia Scoala profesionala Orhei 2energetică a instituţiei. Ei au biomasă pe propriile terenuri, o vor transforma în biocombustibil cu care îşi vor încălzi clădirile. Va fi un proces integru, ciclu închis, ce le va asigura atât cunoştinţele necesare studenţilor, cât şi venituri din economiile obţinute în raport cu combustibilul fosil utilizat anterior”, a accentuat Valeriu Triboi.

Plantaţia de salcie energetică, precum şi cea de salcâm energetic ce urmează a fi sădită în următoarele săptămâni, va fi întreţinută drept combustibil pentru încălzirea spaţiilor cantinei şcolii din Orhei. Şcoala urmează a fi dotată în acest scop cu un tocător ce va mărunţi tulpina salciei transformând-o astfel în combustibil. Combustibilul ecologic va fi utilizat la noua centrală termică ce va instalată la şcoala profesională, investiţiile totale depăşind 100.000 euro acordaţi de Uniunea Europeană în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă.

Scoala profesionala Orhei 4Plantele energetice sunt o nouă soluţie energetică de alternativă promovată de Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova. Tulpinile acesteia pot fi folosite atât pentru producerea biocombustibilului (brichete, pelete), care are o putere calorică aproape egală cu cea a cărbunelui, cât şi în industria farmaceutică, deoarece conţin salicilină utilizată la producerea aspirinei.

La iniţiativa Proiectului Energie şi Biomasă, Ministerul Educaţiei a lansat în anul de studii 2015-2016 noi cursuri educaţionale dedicate sectorului energiei din biomasă în trei şcoli profesionale din Republica Moldova, răspunzând astfel cererii de noi profesionişti solicitaţi în sectorul energetic.

„Sunt mulţi antreprenori care doresc să lanseze afaceri de plantaţii energetice în ţară, dar, fiind un sector nou, se ciocnesc cu lipsa de specialişti bine pregătiţi. Noul curs studiat de elevi răspunde noii cerinţe pe piaţă şi promovează dezvoltarea unei noi ramuri în sectorul energiei din biomasă”,  afirmă Vladimir Brăgaru, proprietarul primei plantaţii energetice din Republica Moldova.

Salcia energetică este cel mai răspândit soi de plantă energetică. Mai este supranumită salcia rapid crescătoare, deoarece creşte câte 3 centimetri pe zi, în 2-3 ani, ajungând la o înălţime a lăstarilor de 6-7 metri. Din tulpinile acesteia se produce biocombustibil (brichete, pelete) ce are o putere calorică aproape egală cu cea a cărbunelui. Salcia energetică este rezistentă la varii condiţii climaterice, creşte pe terenuri mlăştinoase, pe sol nisipos şi pe terenuri cu bonitate redusă. Este folosită cu succes în industria energiei regenerabile, dar şi în cea farmaceutică, ea conţinând salicilină utilizată la producerea aspirinei.

Proiectul Energie şi Biomasă 2 este un proiect de trei ani realizat în 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. 

Distribuie articolul: