Iurie Rija, directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale” a declarat că, la acest moment, nu se preconizează creșteri importante de preț la cereale și oleaginoase.
Din acest motiv, directorul „Agrocereale” le recomandă agricultorilor să vândă acum cantitățile pe care le au în stoc, pentru a beneficia de prețul actual, înainte ca el să scadă și mai mult.
„Dacă au grâu alimentar, să îl vândă. Prețurile sunt în scădere și este foarte mult grâu. La fel este foarte mult porumb și orz, respectiv, acest lucru pune presiuneasupra prețurilor. De asemenea, recomand să vândă și floarea-soarelui, fiindcă în conjunctura pieței internaționale este un preț bun”, a declarat Rija.
Citește și: Architect – produsul care proiectează suprarecolta de floarea soarelui
În ceea ce privește prețurile la produsele cerealiere și oleaginoase de pe piața Republicii Moldova, Rija spune că nu sunt așteptate salturi pozitive.
„Atât pe termen scurt cât și pe termen mediu, nu se prevăd creșteri de prețuri la culturile cerealiere. În special la grâu, porumb și orz, fiindcă ele practic corelează și sunt legate una de alta. La moment pe teritoriul Republicii Moldova avem un preț de până la trei lei pentru grâul alimentar și de 2 lei 85 de bani pentru porumb”, a spus specialistul.
Un preț relative bun se oferă în această perioadă și pentru floarea-soarelui, susține Iurie Rija.
„La moment avem un preț de până la șapte lei și 14 bani. Acesta este un preț declarat de cumpărători, ceea ce conform traderilor este de fapt un cost peste piață. Se aplică această procedură cu un tarif mărit, deoarece achitarea nu este promptă la momentul livrării”, precizează Rija.
Conform Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), „preţurile de export globale la cereale au scăzut în ianuarie, pe fondul concurenţei solide în rîndul exportatorilor şi al sosirii livrărilor din recolta actuală în emisfera sudică. De asemenea, preţurile la porumb au înregistrat un declin semnificativ, reflectând o stare mai bună a culturilor, începutul recoltării în Argentina şi livrări mai mari în Statele Unite”.