Home » Analitica. Аналитика » Moldova a ajuns cel mai mare exportator de prune din emisfera nordică: Principala piață este UE
Moldova a ajuns cel mai mare exportator de prune din emisfera nordică: Principala piață este UE

Moldova a ajuns cel mai mare exportator de prune din emisfera nordică: Principala piață este UE

Distribuie articolul:

În sezonul 2023/24, Republica Moldova nu numai că a actualizat recordul de export de prune în stare proaspătă, dar poate pretinde laurii celui mai mare exportator mondial de acest produs dintre țările din emisfera nordică.

Doar două țări din emisfera sudică vor fi înaintea Moldovei după volumul exporturilor de prune: Chile și Africa de Sud, susțin analiștii EastFruit, notează mold-street.com.

Ei menționează și particularitatea cultivării prunelor în emisfera sudică, unde sezonul recoltei este ca în oglindă. Or, prunele sunt recoltate într-un moment în care este iarnă în țările din emisfera nordică.

Principalii concurenţi din Europa: Spania şi Serbia

În consecință, țările din emisfera sudică folosesc în mod activ acest avantaj pentru a dezvolta exportul de fructe și legume proaspete, deoarece cea mai mare parte a consumatorilor de prune trăiește în emisfera nordică.

În același timp, Moldova concurează pe piață cu multe țări care cresc și exportă volume comerciale de prune. Principalul competitor al Moldovei în Europa este Spania. Cu toate acestea, în 2023, recolta de prune în Spania a scăzut, precum și în multe alte țări din UE, din cauza cataclismelor climatice.

Serbia, un alt competitor important, care exportă anual 20-25 de mii de tone de prune și este un punct de referință pentru stabilirea prețului acestui fruct, a înregistrat o scădere a producţiei în acest an.

Potrivit datelor vamale citate de EastFruit, în perioada iulie-octombrie 2023, Moldova a exportat aproape 74.000 de tone de prune proaspete în valoare de peste 38 milioane dolari, prețul mediu fiind de 0,52 dolari pentru un kilogram.

Deoarece sezonul 2023/24 nu este încă finalizat, volumul total al exporturilor de prune din Moldova ar putea ajunge la 85.000 de tone, conform previziunilor comercianților, deoarece cererea de prune din Moldova rămâne la un nivel ridicat. Spre comparație, recordul anterior de export a fost atins în sezonul 2017/18 și s-a ridicat la 50.000 de tone.

Potrivit specialiştilor prețurile la prune în Moldova sunt la unul dintre cele mai ridicate niveluri din toți anii, ceea ce se datorează tocmai cererii mari de export. Aceasta a dus la mobilizarea de volume pentru export în detrimentul prelucrării.

Procesatorii din Moldova confirmă că nivelul ridicat al prețurilor la prune nu le-a permis să achiziționeze cantități suficiente de materii prime, deoarece produsele finite nu au crescut semnificativ în preț.

73% din volumul total de prune a fost exportat în Uniunea Europeană

Sa modificat radical şi geografia exporturilor de prune din Moldova. Astfel doar 14.000 de tone de prune proaspete au fost trimise în așa-numitele țări CSI, în principal în Rusia, în timp ce pe piaţa UE exporturile au fost de aproape patru ori mai mari – circa 54.000 de tone.

Astfel, 73% din volumul total de prune a fost exportat în Uniunea Europeană, ceea ce este un succes uriaș, menţionează cei de la EastFruit.

În sezoanele precedente, situația era inversă – majoritatea prunelor erau exportate în Rusia și mai puțin în UE, deși tendința de creștere a ponderii UE la export este vizibilă de câțiva ani.

Interesant este că Moldova a depășit chiar și cota de export fără taxe vamale de prune către UE, care este acum stabilită la 40.000 de tone, dar acest lucru nu i-a împiedicat pe cumpărătorii din UE să importe prune moldovenești.

Dintre țările UE, cel mai mare importator de prune din Moldova în sezonul curent a fost România, care a achiziționat până în prezent circa 17.000 de tone. Polonia a fost al doilea mare importator cu 12.000 de tone, iar Germania a fost al treilea cu 7.000 de tone. Volume semnificative au mers și în Cehia și Croația.

Altădată cel mai mare importator, Rusia a cumpărat doar 8.200 tone de prune, ceva mai mult decât Germania, coborând în clasamentul piețelor importante pentru prune din Moldova.

Este evident că exportatorii moldoveni au descoperit că piețele UE pot plăti prețuri mai mari pentru fructe de înaltă calitate și pot deveni parteneri mai de încredere pe termen lung.

Totodată investițiile în calitatea fructelor, respectarea standardelor internaționale, dar și asistența partenerilor de dezvoltare au stimulat exporturile de prune produse în Moldova.

Distribuie articolul: