Home » Produse BASF » Fungicide » Pictor – un fungicid de succes pentru floarea-soarelui
Pictor – un fungicid de succes pentru floarea-soarelui

Pictor – un fungicid de succes pentru floarea-soarelui

Distribuie articolul:

Pictor este un fungicid sistemic pentru protecţia culturii de floarea-soarelui. Excelenta eficacitate preventivă şi curativă este determinată de un bun echilibru între cele două substanţe active – boscalid şi dimoxistrobin.

Testat şi recomandat de mii de fermieri

Pictor a fost lansat pe piaţă în anul 2007 în Ungaria și, ulterior, în alte 10 țări. De atunci mai mult de 2,2 milioane hectare au fost tratate cu Pictor, de mii de fermieri. Pe parcursul anilor suprafaţa tratată cu Pictor a crescut constant, aratând că fermierii care l-au folosit au fost mulţumiţi şi l-au recomandat și altor fermieri. Aveţi încredere în Pictor și puteţi deveni experţi în cultura de floarea-soarelui.

Tratamentele cu Pictor se amortizează uşor

Pictor_grafic_2_picture_350x170pxFloarea-soarelui este cultivată în special în zone cu precipitaţii mai reduse. Din această cauză, presiunea de infecţie cu boli diferă de la un an la altul. Cu toate acestea, pentru un control eficient al bolilor, este necesar ca tratamentul cu fungicid să se facă preventiv (înainte de infecţie). Asa cum se poate observa în grafic, Pictor a dovedit pe parcursul ultimilor ani că determină creşteri de recoltă atât în anii cu presiune ridicată de boli dar, de asemenea, şi în anii cu precipitaţii mai reduse. Datorită beneficiilor sale AgCelence®, Pictor asigură întotdeauna creşteri de producţie.

Culturi sănătoase şi viguroase pentru cea mai mare producţie

Fungicid-Pictor-floarea-soarelui-BASF_picture_350x350pxDeși floarea-soarelui este atacată de o mulțime de boli, patru dintre ele sunt de o importanță majoră. Ceea ce înseamnă că acestea apar mai frecvent și pot conduce la pierderi de producţie mai severe pe parcursul mai multor ani.

Aceste boli sunt: putregaiul alb (Sclerotinia) pe tulpini și calatidiu, pătarea frunzelor şi frângerea tulpinilor (Phomopsis) pe tulpină, pătarea neagră (Phoma) pe tulpină și alternarioza (Alternaria) pe tulpină și frunze. Boala cea mai devastatoare este Sclerotinia. În condiții favorabile (umiditate ridicată și temperaturi >10 °C) poate determina pierderi de producție de până la 60%, prin putrezirea calatidiului şi prin căderea plantelor. Phomopsis și Phoma sunt, de asemenea, favorizate de umiditate și temperaturi mai ridicate și pot cauza pierderi de producţie de 25-40%.

Pictor este foarte eficient împotriva acestor boli și, poate evita pierderile de producție prin aplicarea sa la momentul optim.

Momentul aplicării

Cele mai multe boli pot ataca floarea-soarelui începând din stadiile timpurii de dezvoltare, până la sfârșitul înfloritului. Momentul optim de aplicare a fungicidelor la cultura de floarea-soarelui nu este ușor de stabilit.

Fungicid-Pictor-Floarea-soarelui-grafic-BASF_picture_350x350pxDatorită unei mari flexibilităţi în aplicare, Pictor poate fi utilizat atunci când este nevoie. Două tratamente cu Pictor au sens atunci când Sclerotinia este o amenințare pe parcursul întregului sezon, altfel un tratament la începutul diferenţierii calatidiului ar putea fi cea mai bună opţiune.

Datorită eficacităţii excelente și de lungă durată a produsului Pictor, chiar şi acest tratament timpuriu oferă protecție de încredere împotriva Phoma, Phomopsis, Alternaria și Sclerotinia pe tulpină. Împotriva atacului de Sclerotinia pe calatidiu este necesar al doilea tratament.

Protejați cultura și folosiţi Pictor pentru a obține cea mai mare producţie.

Pictor – cel mai eficace produs împotriva celor mai importante boli

O gamă largă de boli atacă floarea-soarelui pe parcursul vegetatiei. Unele boli atacă tulpina, iar altele calatidiul sau frunzele. Prin combinarea celor două substanţe active, boscalid și dimoxistrobin, Pictor oferă un control de încredere al tuturor bolilor care atacă tulpina şi calatidiul. Aplicați Pictor de la stadiul de 6-8 frunze până la stadiul de început de diferenţiere a calatidiului, pentru a obține un control eficient al Sclerotinia pe tulpină și împotriva atacurilor timpurii de Phoma și Phomopsis. În cazul în care este necesară protecţia împotriva Sclerotinia pe calatidiu și mai târziu împotriva atacurilor de Alternaria, este necesar un al doilea tratament. Pictor este un produs foarte flexibil, care poate fi aplicat de două ori pe sezon oferind, astfel, flexibilitate maximă pentru culturi sănătoase.

Sclerotinia

Sclerotinia-floarea-soarelui-BASF-fungicide_picture_350x350pxSclerotinia sclerotiorum este un agent patogen larg răspândit în toată Europa. Mai ales în asolamentele scurte, boala pdeveni problematică. Există trei perioade principale de infecţie. Prima este la începutul sezonului la scurt timp după răsărirea plantelor de floarea-soarelui. Dacă solul este destul de umed, scleroţii de Sclerotinia din sol germinează, iar miceliul în creștere infectează rădăcinile tinere ale plantei de floarea-soarelui. Boala se manifestă prin golirea și înălbirea bazei tulpinii, plină cu scleroți de Sclerotinia.

A doua infecție are loc de obicei în timpul creşterii tulpinii de floarea-soarelui, atunci când sporii sunt răspândiți de vânt. Simptomele pot fi văzute în partea superioară a tulpinii, care se frânge ușor pentru că partea sa interioară este distrusă, uneori fiind prezenţi si scleroţi de Sclerotinia.

A treia infecție este în timpul înfloririi, atunci când calatidiul este infectat. Mai întâi simptomele sunt vizibile pe partea din spate a calatidiului, sub formă de leziuni apoase de culoare brună. Ulterior, miceliul poate afecta şi semințele.

În funcție de intensitatea atacului, pierderile de producţie pot fi severe, de până la 60%. Cea mai bună protecție împotriva Sclerotinia se realizează prin două tratamente: prima aplicare în perioada de început de diferenţiere a calatidiului, urmată de un tratament în perioada de înflorire.

Phoma

16_product-page_sunflower_phoma_picture_350x170pxPhoma macdonaldii este un agent patogen care poate fi găsit în toate marile zone de cultură a florii-soarelui. Infecţia se realizează prin spori răspândiţi de vânt.

În primul rând, ciuperca pătrunde în frunză, iar infecţia se răspândește apoi spre tulpină, unde determină simptomele specifice de pete de culoare neagră. În funcție de severitatea infecției, tulpina poate fi acoperită de leziuni într-o proporție mai mare. Atacurile severe pot provoca pierderi de producţie de până la 25%. Boala poate fi controlată prin aplicarea unui tratament în perioada de diferenţiere a calatidiului.

Phomopsis

Phomopsis-floarea-soarelui-BASF-fungicide_picture_350x350pxPhomopsis helianthi este prezentă în toate zonele de cultură ale florii-soarelui. Boala poate fi prezentă în câmp încă de la începutul sezonului, dar cele mai multe infecţii au loc după înflorire, temperatura ridicată și umiditatea favorizând boala.

Primele infecţii au loc pe frunze. Leziunile închise tipice pot creşte de-a lungul peţiolului spre tulpină. Ulterior, ciuperca pătrunde în tulpină, simptom care este vizibil ca o leziune maro-cafenie, în jurul punctului de atașare a frunzei.

Tulpinile infectate se rup cu ușurință și în cazul unui nivel ridicat de atac, culturile pot fi uşor culcate de vânturi puternice. În cazul unui atac puternic, pierderile de producţie pot ajunge uşor la 30%. Pentru un control eficient, se recomandă aplicarea a două tratamente: primul când floarea-soarelui are 8-10 frunze şi al doilea în perioada de diferenţiere a calatidiului.

Alternaria

Alternarioza-floarea-soarelui-BASF-fungicide_picture_350x350pxAlternaria helianthi este un agent patogen foarte răspândit la cultura de floarea-soarelui, care se manifestă cel mai pregnant în anii cu perioade calde și umede. Infecțiile pot avea loc pe parcursul întregului sezon, dar mai ales după înflorire. Primele simptome sunt vizibile pe frunze și mai târziu pe tulpini.

Petele cauzate de Alternaria sunt de culoare maro închis până la negru, cu formă neregulată. Odată cu trecerea timpului petele pot fuziona, astfel că o mare parte din frunză este distrusă. Pe tulpini necrozele nu sunt doar în jurul pețiolului frunzei ci și distribuite aleatoriu.

Atacurile puternice pot conduce la pierderi de producţie de până la 30%. Pentru controlul acestei boli, datorită apariției sale întârziate, se recomandă un tratament cu fungicide în perioada de înflorire.

Biroul de consultare BASF în Republica Moldova:

GSM: 0 691 37 703

 

Distribuie articolul: