Home » Analitica. Аналитика » Crește prețul cerealelor pe fondul conflictului dintre Rusia și Ucraina
Crește prețul cerealelor pe fondul conflictului dintre Rusia și Ucraina

Crește prețul cerealelor pe fondul conflictului dintre Rusia și Ucraina

Distribuie articolul:

Escaladare conflictului dintre cele două țări de la Marea Neagră poate perturba grav comerțul cu grâu. Rusia și Ucraina exportă împreună aproximativ 60 de milioane tone de grâu, reprezentând aproape 30% din comerțul global cu grâu.

După prăbușirea de săptămâna trecută, prețurile grâului au crescut, luni, cu 10 euro pe tonă.

Joi, 20 ianuarie, grâul a fost cotat la 274 de euro pe tonă. Motivul creșterii prețurilor este că cele două țări de la Marea Neagră se numără printre cei mai mari exportatori de grâu din lume. Orice escaladare a conflictului este de natură să perturbe grav comerțul cu grâu.

Ambele țări exportă împreună aproximativ 60 de milioane tone de grâu, reprezentând aproape 30% din întregul comerț global cu grâu. În plus, Kazahstanul, al treilea cel mai important exportator din regiune, trece în prezent printr-o criză politică gravă, astfel încât mai puțin grâu ajunge și de acolo pe piața mondială.

SUA și Rusia urmează să se întâlnească din nou pentru discuții vineri, dar pe piață este o incertitudine tot mai mare. Prețul țițeiului a crescut, de asemenea, la maximul din ultimii șapte ani, deoarece Rusia este, de asemenea, un important exportator de petrol și gaze.

Piața grâului este susținută și de cererea globală puternică. Cumpărătorii de cereale, de stat, din Iordania și Iran au lansat miercuri licitații majore pentru achiziționarea de grâu.

Și mai există un punct care joacă un rol important: deși vremea s-a îmbunătățit recent în unele regiuni cheie din America de Sud, este probabil să rămână cald și uscat în sudul Braziliei și Paraguay. Având în vedere vremea incertă, temerile de inflație și tensiunile geopolitice, fondurile speculative, comercianții de cereale și alți investitori par gata să mențină prețurile în creștere pe piețele futures pentru moment.

Îngrijorări legate de iernare în SUA

În SUA, noile temeri cu privire la pierderile de producție legate de vreme în cele mai importante zone de cultivare a grâului de toamnă determină, de asemenea, creșterea prețurilor. Scăderea temperaturilor în Vestul Mijlociu al Statelor Unite a împins grâul de toamnă la cel mai înalt nivel din 28 decembrie la Chicago Board of Trade. Comercianții au spus că vremea rece ar putea deteriora plantele tinere de grâu din regiunile neprotejate de zăpadă.

Cu toate acestea, creșterea prețurilor este încetinită de recolta mare de grâu din Argentina. Țara sud-americană a atins un record de 21,8 milioane tone de grâu, depășind recolta record anterioară de 19 milioane de tone în anul de recoltă 2018/19, a anunțat marți Bursa de cereale din Buenos Aires. Recolta care s-a încheiat în această lună a fost, de asemenea, cu 2,8 milioane de tone peste estimarea inițială a bursei. Argentina este un exportator important de grâu, aprovizionând în special Brazilia vecină, dar și Asia și Africa de Nord.

Argentina este, de asemenea, unul dintre cei mai mari exportatori de porumb din lume și cel mai mare exportator de făină de soia pentru hrana animalelor, care este exportată în principal în Europa și Asia de Sud-Est. Seceta din ultimele săptămâni a cauzat probleme plantelor tinere de porumb și soia din America de Sud. Cu toate acestea, ploile abundente din week-end au adus îmbunătățiri semnificative zonelor cheie de cultură din Argentina, întrerupând câteva săptămâni de vreme secetoasă care a determinat bursa de cereale din Rosario să scadă drastic prognozele pentru producția de soia și porumb.

Prețurile cerealelor au crescut brusc și pe piața europeană futures

Grâul cu livrare în martie 2022 a fost tranzacționat ieri după-masă, pe piața europeană futures, cu 274 de euro pe tonă. Adică cu 10 euro mai mult decât la începutul săptămânii. Următoarea data, mai 2022, a fost cotată la 272 de euro pe tonă, cu 8 euro mai mult decât la începutul săptămânii. Noua recoltă de grâu 2022 este listată joi, pe piața futures din Paris, la puțin sub 252,50 euro. O creștere de 7,50 euro pe tonă față de luni.

Miercuri, grâul de panificație a fost listat la 288 EUR pe tonă la piața angro și portul de export din Hamburg. Adică cu 16 euro mai mult decât pe piața futures – și, în același timp, cu 7 euro mai mult decât la începutul săptămânii. Pentru date ulterioare, s-au oferit 291 de euro pe tonă. Prețurile la orz furajer la Hamburg au fost miercuri de 260 de euro pe tonă, cu 10 euro mai mari decât la începutul săptămânii.

La Rouen, cea mai importantă piață angro și port de export din Franța, grâul de panificație a fost cotat luni la 272 de euro pe tonă – o creștere de 11 euro. Noua recoltă de grâu 2022 este cotată la Rouen la 250 de euro pe tonă. Prețurile fob pentru exporturi în Rouen au fost în prezent puțin sub 320,6 EUR pe tonă – o creștere a prețului cu 10,60 EUR la începutul săptămânii. Orzul furajer a fost livrat la Rouen pentru 252 EUR pe tonă. Un plus de 11 euro luni. Noua recoltă de orz din 2022 este cotată la Rouen la 242 de euro pe tonă.

Distribuie articolul: