Home » Analitica. Аналитика » Prețurile cerealelor au crescut puternic
Prețurile cerealelor au crescut puternic

Prețurile cerealelor au crescut puternic

Distribuie articolul:

Prețurile cerealelor cresc

Prețurile grâului au crescut la 281 EUR pe tonă, luni după-amiază, în cadrul tranzacțiilor pe piața europeană futures – cu 8,50 EUR mai mult decât vineri. Orzul și porumbul sunt, de asemenea, în creștere.

Prețurile grâului au crescut puternic luni pe piața europeană. Având în vedere tensiunile de la granița ruso-ucraineană, îngrijorările cresc cu privire la întreruperea aprovizionării din cele două țări de la Marea Neagră. Împreună, Rusia și Ucraina reprezintă aproximativ 30% din comerțul mondial cu grâu. Prețurile orzului și porumbului sunt, de asemenea, în creștere bruscă.

O consultare între Statele Unite și țările europene cu privire la criza Kiev-Moscova a început luni la Bruxelles. Majoritatea observatorilor privesc cu mare îngrijorare evoluția și consecințele pentru piețele de mărfuri. Teama de o intervenție militară rusă în Ucraina influențează piețele de ceva vreme. În cazul unui conflict „aprovizionarea cu gaze ar putea fi întreruptă, Rusia furnizând 35% din livrările către Europa”, a declarat firma de analiză franceză Agritel într-un comunicat.

Agritel mai subliniază că dificultățile în furnizarea de îngrășăminte și produse de protecție a plantelor cresc din nou ca urmare a problemelor logistice la nivel global, legate și de criza Omicron. Pe lângă aceste preocupări, care afectează toate mărfurile, în raport cu oferta globală de porumb, există și „preocupări cu privire la producția sud-americană, unde recent în Argentina doar 22 la sută din suprafața cultivate porumb sunt în stare bună spre excelentă.

Prin urmare, luni prețurile porumbului au crescut brusc și pe piața europeană. Și în China, prețurile porumbului la Bursa de Valori din Dalian au început să crească brusc, în timp ce în Brazilia, după caniculă din ultimele săptămâni, așa-numita primă recoltă de porumb a fost revizuită brusc în scădere, „la 24,8 milioane de tone față de cele 29,1 milioane de tone estimate în ultima lună”, potrivit raportului Agritel.

Franța cu probleme în Algeria – Germania vinde bine

Exporturile europene de grâu au mers relativ bine până acum, dar Franța pierde din ce în ce mai mult cota de piață în Algeria, cel mai important client al său până în prezent. Agenția de stat pentru cereale din Algeria OAIC a exclus ofertele franceze în ultimele trei licitații pentru importul de făină, raportează comercianții, adăugând că tensiunile diplomatice dintre Franța și Algeria au alimentat impulsul OAIC.

Pierderea vânzărilor francezilor ar putea face ca cel mai mare producător de grâu din UE să dețină stocuri mari la sfârșitul sezonului. Pe de altă parte, China devine din ce în ce mai mult în centrul atenției experților francezi în grâu – și, de asemenea, de orz.

Până la 16 ianuarie 2022, țările UE au exportat aproximativ 16,1 milioane de tone de grâu către țări terțe – adică cu aproape 1,1 milioane de tone mai mult decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut. Cel mai mare exportator este Franța cu 4,15 milioane tone, înaintea României cu 4,08 milioane tone. Până în prezent, Germania a vândut 1,96 milioane tone de grâu către țări terțe, plasându-l pe locul trei în topul exportatorilor europeni. Până acum, cei mai importanți cumpărători de grâu european au fost Algeria, Egipt, China, Nigeria și Coreea de Sud.

Comisia a estimat exportul de orz furajer la aproximativ 4,9 milioane de tone până la 16 ianuarie 2022 – cu aproximativ 850.000 de tone mai mult decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut. Și aici, cel mai mare exportator este Franța cu 2,2 milioane tone, cu mult înaintea României cu 1,6 milioane tone. Până în prezent, Germania a vândut 712.000 tone de orz țărilor din afara UE, plasându-l pe locul al treilea – ca și în cazul grâului. Până acum, cei mai importanți cumpărători de orz european au fost China cu 2 milioane tone, urmată de Arabia Saudită, Iordania, Turcia și Algeria.

Prețurile spot cresc brusc la începutul săptămânii

Luni după-amiază, prețurile grâului cu livrare în martie 2022 au crescut la 281 EUR pe tonă pe piața europeană futures – cu 8,50 EUR mai mult decât vineri. Următoarea data, mai 2022, a fost cotată la 278,25 euro pe tonă, cu 7,50 euro mai mult decât vineri.

Noua recoltă de grâu 2022 a fost listată pe piața futures din Paris la 256 de euro. Un plus de 4,50 euro față de vineri.

La piața angro și portul de export din Hamburg, grâul de panificație a fost cotat la 293 de euro pe tonă, luni după-amiază. A fost cu 12 euro mai mult decât pe piața futures – și cu 4 euro mai mult decât vinerea trecută. Pentru date ulterioare, s-au oferit 296 de euro pe tonă. Prețurile pentru orz furajer în Hamburg au fost luni de 262 de euro pe tonă și astfel cu 4 euro mai mari decât vineri.

Pentru porumb, prețurile pe piața europeană futures pentru martie au fost de 252 EUR pe tonă, cu aproape 5 EUR mai mari decât vineri. Noua recoltă de porumb din 2022 a fost cotată la 228,50 EUR pe tonă.

Distribuie articolul: