Home » Analitica. Аналитика » Prețul rapiței cu livrare în august a crescut brusc și ar putea ajunge la 500 de euro pe tonă
Prețul rapiței cu livrare în august a crescut brusc și ar putea ajunge la 500 de euro pe tonă

Prețul rapiței cu livrare în august a crescut brusc și ar putea ajunge la 500 de euro pe tonă

Distribuie articolul:

Rapița va fi mult mai scumpă în sezonul agricol 2024/2025. La bursa din Paris – Euronext s-a înregistrat o creștere bruscă a prețurilor rapiței: de la 475 euro/tonă luni, prețul a urcat rapid azi la 492 euro/tonă.

Dacă creșterea continuă, prețurile ar putea ajunge până la 500 de euro pe tonă în următoarele două săptămâni. Desigur, cotațiile vor continua să oscileze pe termen lung, dar această creștere va fi facilitată de problemele zonale datorate înghețurilor din mai. Nu există încă informații oficiale, dar în mai multe regiuni din Ucraina și Rusia, daunele aduse culturilor de rapiță sunt de până la 30-40%.

Rapiţă – preţ futures Euronext (23.05.2024, ora 13.00)

Termen

  • August 2024 – 492,00 euro/tonă
  • Noiembrie 2024 – 500 euro/tonă
  • Februarie 2025 – 502 euro/tonă

Ucraina va recolta mai puțin și va procesa mai mult

Potrivit analiștilor, recolta estimată inițial la 4-5 milioane de tone în Ucraina nu va fi atinsă. Cel mai probabil, anul acesta producția nu va depăși 4,1 milioane de tone. În același timp, scăderea producției va impulsiona prețurile în noul sezon, iar concurența dintre exportatori și procesatori se va intensifica.

Ucraina intenționează să proceseze aproximativ 500-550 de mii de tone de rapiță. Prin urmare, ne putem aștepta că va exista o „luptă” pentru semințele oleaginoase între exportatori și procesatori. De asemenea, a fost observată o schimbare a specificului pieței: în timp ce în trecut Ucraina exporta rapid rapița, în 2-3 luni după recoltare, în sezonul curent livrările au durat până în februarie-martie. Prin urmare, ne putem aștepta la o reținere a fermierilor de a livra rapid rapița, în perioada iulie-august, deoarece doar cei care au nevoie rapidă de bani vor vinde în timpul recoltării.

În prezent, în Ucraina, prețurile la rapiță sunt de 420-425 euro/tonă CPT Odesa. În piață există o cerere mare pentru noua recoltă de rapiță: atât traderii, cât și procesatorii contractează activ rapiță. Contractele cu livrare în Germania se încheie la prețuri de 460-465 euro/tonă, bază DAP.

Distribuie articolul: