Home » Analitica. Аналитика » Rezultatele preliminare privind recepționarea dosarelor de subvenționare post-investiții
Rezultatele preliminare privind recepționarea dosarelor de subvenționare post-investiții

Rezultatele preliminare privind recepționarea dosarelor de subvenționare post-investiții

Distribuie articolul:

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) informează că a finalizat procesul de recepționare a cererilor de solicitare a subvențiilor post-investiționale.

Astfel, în perioada 18 septembrie – 16 noiembrie 2023, AIPA a recepționat 2642 de cereri de acordare a sprijinului financiar pentru 2104  producători agricoli unici, în valoare de peste 1316,5 mil. lei.

Cea mai mare pondere a solicitărilor fiind înregistrate în domeniile de intervenție ca investițiile în infrastructura de producere, prelucrare sau comercializare în sectorul vegetal (construcția încăperilor de ambalare, depozite frigorifice de păstrare a fructelor, legumelor și cartofilor; modernizarea proceselor de prelucrare primară/finită, uscare, congelare și ambalare a fructelor, legumelor, cartofilor, plantelor aromatice, condimentare și medicinale; modernizarea proceselor de prelucrare primară/finită, uscare, condiționare, depozitare, ambalare a cerealelor, oleaginoaselor și plantelor tehnice) – 312,3 mil. de lei (342 cereri), investiții în exploatații zootehnice (înființarea exploatațiilor zootehnice, construcția și modernizarea lor, dotarea cu tehnică și utilaj tehnologic, cumpărarea animalelor de prăsilă) – 234,3 mil. de lei (297 cereri),  în tehnologiile de lucrare a solului (dobândirea de tractoare, combine, mașini sau utilaje agricole), cu valoarea subvențiilor solicitate de – 232,2 mil. de lei (1141 cereri), precum și investițiile în dezvoltarea infrastructurii aferente exploatației – 169,1 mil. lei (237 cereri).

În urma estimărilor efectuate referitor la investițiile pe zone geografice, cele mai multe cereri de acordare a sprijinului financiar au fost depuse de producătorii agricoli din Orhei (176 cereri în sumă de 69,8 mil. lei), Hîncești (119 de cereri în sumă de 72,0 mil. lei), Edineț, (110 cereri în sumă de 47,6 mil. lei), Cahul (110 cereri în sumă de 67,7 mil. lei), Ialoveni (107 de cereri în sumă de 57,2 mil. lei).

Pentru anul 2023 valoarea FNDAMR constituie 1900 mil. lei și este distribuit pentru alocarea subvențiilor post-investiționale, subvenții în avans, plăți directe în sectorul zootehnic, plăți complementare, acciza la motorină procurată în perioada 16 noiembrie 2022 – 30 septembrie și ajutorul financiar pentru fermierii afectați de consecințele crizelor din anul 2022 dintre care, până la moment fiind valorificați 1552,2 mil. lei.

Distribuie articolul: