Home » Noutăţi. Новости » Transportatorii polonezi extind protestul față de concurența celor ucraineni și blochează un al patrulea punct de frontier
Transportatorii polonezi extind protestul față de concurența celor ucraineni și blochează un al patrulea punct de frontier

Transportatorii polonezi extind protestul față de concurența celor ucraineni și blochează un al patrulea punct de frontier

Distribuie articolul:

Transportatorii rutieri polonezi, care blochează de mai mult de o săptămână principalele trei puncte de frontieră între Polonia și Ucraina, au anunțat joi că își extind mișcarea de protest prin blocarea a încă unui punct de trecere a frontierei. Se întâmplă în urma eșecului negocierilor dintre cele două țări cu privire la operațiunile transportatorilor rutieri concurenți din Ucraina, transmite Agerpres.

„Așteptăm o nouă rundă de negocieri cu guvernele polonez și ucrainean. Nu suntem mulțumiți de viteza cu care ele se desfășoară”, a declarat unul dintre organizatorii mișcării de protest, care a anunțat că transportatorii polonezi vor bloca și punctul de frontieră de la Medyka, în sud-estul Poloniei.

Zeci de companii de transport rutier poloneze blochează începând din 6 noiembrie trei puncte de frontieră între Polonia și Ucraina, cerând în special restabilirea permiselor de intrare pentru transportatorii ucraineni, care au fost eliminate odată cu facilitățile economice acordate Ucrainei de către UE pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, cum a fost și eliminarea restricțiilor la importul de cereale și alte mărfuri.

Aceste permise erau eliberate pentru transporturile ce necesitau intrarea în Polonia sau tranzitarea acestei țări, dar nu acordau dreptul de a efectua transporturi în interiorul țării. Or, odată cu eliminarea lor, transportatorii ucraineni pot efectua liber astfel de operațiuni în Polonia, afectând în consecință afacerile transportatorilor locali.

Miercuri, o nouă reuniune desfășurată la punctul de frontieră Dorohusk (sud-estul Poloniei) și la care au participat reprezentanți ai celor două țări, precum și ai Direcției generale de transporturi din cadrul Comisiei Europene, s-a încheiat cu un eșec.

Protestul a provocat cozi imense de vehicule de ambele părți ale frontierei, în timp ce ministrul polonez al infrastructurilor a afirmat că responsabilitatea pentru această situație revine Bruxellesului, ca urmare a deciziei acestuia de a elimina permisele de intrare, și Kievului, care a transmis joi că cererea de revenire la sistemul de permise „nu poate fi satisfăcută”. De partea sa, Comisia Europeană a comunicat că „regretă” faptul că Varșovia și Kievul nu au ajuns la un acord.

Între timp și transportatorii rutieri slovaci au început un protest similar din aceleași motive, blocând joi temporar un punct de trecere a frontierei cu Ucraina.

Distribuie articolul: