Potrivit Guvernului regional al Andaluziei, citând datele procesate de Observatorul Preţurilor şi Pieţelor, în sezonul 2018/2019, preţul la origine a tomatelor ecologice a fost cu 50,7% mai mare decât cel plătit pentru roşiile convenţionale.
În sezonul trecut, producătorii de tomate cultivate organic au obținut, în medie, 1,07 euro pe kilogram, în timp ce preţul mediu pentru tomatele cultivate în sistem tradiţional a fost de 0,71 euro pe kilogram. Acest preţ la origine nu include însă costurile pentru prelucrarea sau comercializarea produselor şi nici comisionul comercial.
Preţuri diferenţiate, în funcţie de soiuri
Preţul tomatelor de tip prunişoare cultivate în sistem ecologic aveau un preţ cu 21,15% mai mare decât în cazul celor convenţionale. Pe de altă parte, roşiile de tip chiorchine ecologice au fost cu 31,82% mai scumpe decât cele convenţionale, iar pentru roşiile cherry, preţul pentru varianta ecologică a fost mai mare cu 29,09%.
Pentru roşiile de tip prunişoare ecologice, cultivatorii au primit un preţ mediu de 0,63 euro pe kilogram în sezonul 2018/2019. În ceea ce priveşte tomatele ciorchine ecologice, acestea erau cotate la poarta fermei cu 0,87 € pe kilogram în medie, iar tomatele de tip cireaşă s-au vândut cu o medie de 1,42 euro kilogramul, în timp ce roşiile rotunde de dimensiuni normale costau 0,46 euro/kg.
În schimb, cultivatorii de tomate de tip prunişoare în sistem convenţional au primt în perioada respectivă un preţ mediu de 0,52 euro/kg. De asemenea, preţul mediu pentru roşiile ciorchine convenţionale a fost de 0,66 euro/kg, iar roşiile cherry convenţionale se comercializau cu 1,10 euro/kg în medie.