Turcia exportă citrice în valoare de aproximativ un miliard de dolari, această ţară asigurând 24,8% din importurile realizate de România pentru acest tip de produse.
Turcia ocupa locul 5 în lume, cu o cotă de 2,4% în producţia de legume şi fructe proaspete. La producţia de citrice, însă, Turcia ocupă locul 9, cu o cotă de 2,7%. Mai mult, Turcia ocupă locul 36 în lume la exportul de mandarine, locul 35 la exportul de lămâi, locul 20 la exportul de portocale şi locul 9 la exportul de grepfrut. Ca valoare, exporturile Turciei se apropie de un miliard de dolari.
România îşi asigură mai mult de jumătate din importul necesar de citrice din Grecia şi Turcia. Din această cantitate, Grecia are o cotă de 33,1%, iar Turcia – 24,8%. Astfel, la importul de lămâi al României, Turcia ocupă locul 1 cu o cotă de 57,2%, în timp ce pe importul de grapefrut are o cotă de 46,6%.
„La importul de portocale al României, Turcia ocupă locul 4 cu o cotă de 6,4 la sută, iar la importul de mandarine, ocupă locul 3 cu o cotă de 17 la sută. Se observă că la ambele produse este necesar să se asigure sporirea exporturilor noastre în România. (…) Relaţiile economice şi comerciale dintre Turcia şi România, în ultimii ani, nu au mai înregistrat o dezvoltare deosebită, constatăm că s-au oprit, parcă şi s-au concentrat în jurul cifrei de 5-6 miliarde de dolari. Dorinţa noastră este să dezvoltăm şi amplificăm comerţul dintre cele două ţări, care au rădăcini adânci pe linia colaborării”, spune Ali Kavak, preşedintele Consiliul de Administratie al Uniunii Exportatorilor de Legume şi Fructe Proaspete din Zona Mării Mediterane, Grupul de Promovare Citrice.
Sursă: www.wall-street.ro