Home » Noutăţi. Новости » Un producător exportă cireşe în Europa cu 5 euro/kg
Un producător exportă cireşe în Europa cu 5 euro/kg
Sursă foto: http://agroteca.ro/

Un producător exportă cireşe în Europa cu 5 euro/kg

Distribuie articolul:

Cireşele româneşti cuceresc pieţe din Olanda, Suedia, Marea Britanie, unde se vând chiar şi cu 5 euro/kg, iar uneori ajung chiar şi pe mesele de la curţile regale din Suedia sau Marea Britanie. În acelaşi timp, aceste cireşe aproape că nu pot fi găsite pe piaţa din România. 

Este vorba de cireşele produse pe Compania Comly, care deţine o fermă pomicolă în judeţul Brăila. Ferma se întinde pe o suprafaţă de circa 200 ha, dintre care aproape 90 ha reprezintă plantaţia superintensivă de cireşi, caişi, piersici, meri, pruni şi viţă de vie. 80 la sută din toată producţia acestei companii este vândută pe pieţele din Europa.

Vali Barbu, economist de meserie şi persoana care se ocupă de administrarea business-ului, explică, de ce cea mai mare parte a producţiei companiei este vândută pe pieţele externe. Potrivit lui, costurile de producţie sunt foarte mari, deoarece compania lucrează cu produse de top pentru realizarea tratamentelor fito-sanitare.  Materialul pomicol este de ultimă generaţie, importat din Italia şi Olanda, iar tratamentele se realizează după un program realizat de Naturevo.

Astfel, compania nu-şi poate permite să vândă cireşele, de exemplu, pe piaţa internă cu 3 lei/kg către supermarketuri, când costurile sunt de cel puţin 4 lei/kg. “Retailerii pot să practice aceste preţuri, deoarece aduc produse “second – hand” din toată Europa, refuzate de toată lumea,  pe care le bagă la promoţii în România”, povesteşte legumicultorul, citat de http://agroteca.ro.

“Noi folosim ca îngrăşământ foarte multă materie organică, undeva la 30 de tone la hectar, provenită din ferme mici, unde nu se folosesc detergenţi, de aceea şi marfa are un gust mai bun faţă de oferta de pe piaţă. Avem cerere an de an, dar cu eforturi foarte mari. Nu doar cheltuielile sunt foarte mari, ci şi riscurile. Dacă ai pierdut jumătate din producţie, eşti pe pierdere”, a declarat Vali Barbu, administratorul Comly.

Acest lucru s-a întâmplat deja în anul curent, când pierderile sunt de 90% la cireş şi cais, fiind cuantificate la câteva sute de mii de euro. Barbu nu mai poate recupera aceşti bani, deoarece societăţile de asigurări refuză să asigure plantaţiile de pomi la îngheţ sau ploi torenţiale, fenomene specifice acestui an. Noroc cu soiul Regina (cireşe), care a înflorit mai greu şi care este singurul care are o producţie care să permită supravieţuirea firmei în acest an greu.

Distribuie articolul: