Primăvara ploioasă de care am avut parte, ridică la nivel de urgenţă maximă problema dezvoltării bolilor la cerealele păioase. Ploile din ultimele săptămâni nu numai că au refăcut rezerva de apă din sol şi au asigurat culturii de grâu condiţiile necesare pentru ca aceasta să treacă fără probleme de stres hidric peste o serie de fenofaze critice, dar au produs şi condiţiile ideale pentru apariţia şi diseminarea anumitor boli specifice. Acest lucru a fost agravat de imposibilitatea aplicării tratamentelor fitosanitare necesare în această perioadă. Astfel, fermierii care vor să obţină recolte calitative de grîu şi orz, trebuie să aplice tratamente fitosanitare pentru combaterea bolilor foliare şi ale spicului.
Cele mai mari presiuni le vor pune în faţa fermierilor fuzarioza sau fusarium spp. Suprafeţe întinse de grâu sunt afectate de fuzarioză, boală care va avea un impact semnificativ asupra calităţii şi cantităţii recoltei. Fusarioza este produsă de o serie de fungi din genul Fusarium, cunoscuţi ca fiind producători de micotoxine (DON, zearalenona etc). Cele mai frecvente specii de Fusarium întâlnite la cerealele din ţara noastră sunt Fusarium graminearum şi Fusarium culmorum, ambele înalt producătoare de deoxinivalenol. Principala problemă o constituie nivelul de micotoxine din bob care poate determina imposibilitatea utilizării recoltei pentru consumul uman sau furajer.
Fuzarioza spicelor
Dintre bolile spicului de grâu, una dintre cele mai periculoase este fuzarioza spicelor (Fusarium spp.), cunoscută şi sub numele de arsura, înroşirea sau albirea spicelor. Infecţiile cu această ciupercă pot contamina recoltele cu micotoxine, afectând în mare măsură şi securitatea alimentară.
Simptomele bolii apar pe spice şi pe porţiunea de tulpină situată imediat sub spic. Spicele infectate devin mai moi, apoi îşi pierd clorofila, se albesc treptat şi se usucă. Ele rămân mai mici şi erecte comparativ cu cele sănătoase. Boala poate cuprinde spicul parţial sau în întregime. Dacă atacul apare înainte de înflorire, spicele rămân seci, iar când se produce după înflorire, intervine şiştăvirea boabelor.
Boabele din spiculeţele albite sunt zbârcite, de culoare albicioasă, mată şi mai mici decât cele din porţiunile neinfectate ale spicului. Masa a o mie de boabe infectate este mult mai scăzută şi, de regulă, aceste boabe nu germinează. Aceste boabe sunt cele mai periculoase pentru transmiterea bolii în câmp. Infecţiile sunt favorizate de ploile frecvente din perioada de la înspicare până la înflorire.
Impactul potenţial al unor astfel de infestări poate fi devastator pentru afacerile din agricultură.
Primele efecte se pot traduce prin scăderea indicilor de calitate şi prin diminuarea productivităţii medii în condiţiile în care plantele nu vor parcurge fără sincope ultimele etape.
În cazuri extrem de îmbolnăvire, se poate discuta despre imposibilitatea de a comercializa o parte sau întreaga producţie în condiţiile în care condiţiile de calitate impuse de achizitorii internaţionali au fost întărite în ultimele luni.
Combatere
Pentru controlul fuzariozei este necesară aplicarea tratamentelor fitosanitare cu fungicidul Osiris® Star (1-1,5 l/ha).
Osiris® Star este un fungicid sistemic cu acţiune protectivă şi curativă, cu un spectru larg de combatere în culturile de cereale păioase. Are acţiune de lungă durată.
Substanţe active: epoxiconazol 56,25 g/l + metconazol 41,25 g/l.
Avantaje Osiris® Star:
- Eficacitate bună împotriva Fusarium spp. cu reducerea DON (micotoxine asociate infecţiei cu Fusarium spp., care contribuie la reducerea calitãţii cerealelor), pentru îmbunătăţirea calităţii recoltei la standardele de export
- Foarte bun împotriva septoriei şi a ruginilor (un nou standard), pentru asigurarea producţiei
- Formulare nouă cu o preluare rapidă pentru optimizarea aplicării.
Citeşte şi:
Capalo® – un fungicid performant în controlul făinării la grîu şi orz
Pentru informaţii suplimentare:
Biroul de consultare BASF în Republica Moldova:
GSM: 0 691 37 703
Suport tehnic:
Ştefan Marandici (culturi speciale): 0 605 31 116
Marcel Bucătaru (culturi de cîmp): 0 798 19 020