Home » Analitica. Аналитика » Când expiră alimentele: diferenţa dintre „A se consuma PÂNĂ LA” şi „A se consuma de preferinţă ÎNAINTE DE”
Când expiră alimentele: diferenţa dintre „A se consuma PÂNĂ LA” şi „A se consuma de preferinţă ÎNAINTE DE”
Sursă foto: www.cugetliber.ro

Când expiră alimentele: diferenţa dintre „A se consuma PÂNĂ LA” şi „A se consuma de preferinţă ÎNAINTE DE”

Distribuie articolul:

Comisia Europeană a demarat o campanie pentru a reduce risipa alimentară, în cadrul căreia un rol important îl are citirea corectă a etichetei, în special în cazul produselor pe care, de multe ori, le credem expirate şi nu le mai cumpărăm, ajungând astfel să fie aruncate, deşi sunt încă foarte bune pentru consum, scrie http://agrointel.ro. 

Cea mai mare problemă o pune inscripţionarea termenului de valabilitate, care figurează pe etichetă prin două formule care diferă foarte puţin, însă care pot face diferenţa. Este vorba despre înţelegerea corectă a menţiunilor ”a se consuma de preferinţă înainte de” şi ”a se consuma până la” de pe ambalajele produselor alimentare, pentru a evita risipa de alimente şi a face economii.

”A se consuma de preferinţă înainte de” indică data până la care se preconizează că produsul alimentar îşi păstrează calitatea.

Produsele alimentare pot fi consumate în siguranţă după depăşirea datei corespunzătoare menţiunii ”a se consuma de preferinţă înainte de”, cu condiţia ca instrucţiunile de depozitare să fie respectate şi ca ambalajul să nu fie deteriorat, dar gustul şi textura lor ar putea începe să se altereze.

Menţiunea ”a se consuma de preferinţă înainte de” figurează pe o gamă largă de produse alimentare refrigerate, congelate, uscate (paste făinoase, orez), conserve, precum şi pe alte produse alimentare (ulei vegetal, ciocolată etc).

Înainte de a arunca un produs alimentar după data corespunzătoare menţiunii ”a se consuma de preferinţă înainte de”, verificaţi dacă ambalajul acestuia este intact şi dacă produsul alimentar are aspect, miros şi gust bun.

Odată ce ambalajul unui produs alimentar care poartă menţiunea ”a se consuma de preferinţă înainte de” a fost deschis, urmaţi toate instrucţiunile eventuale, de exemplu ”a se consuma în termen de trei zile de la deschidere”.

”A se consuma până la” indică data până la care produsul alimentar poate fi consumat în siguranţă.

Nu consumaţi niciodată un produs alimentar după data corespunzătoare menţiunii ”a se consuma până la”.

Menţiunea ”a se consuma până la” figurează pe produse alimentare foarte perisabile, precum peştele proaspăt, carnea tocată proaspătă etc.

Urmaţi instrucţiunile de depozitare, de exemplu ”a se păstra în frigider” sau ”a se păstra la temperaturi de 2-4 grade Celsius”, în caz contrar, produsul alimenatr se poate altera mai rapid şi vă expuneţi riscului unei intoxicaţii alimentare.

Prin congelarea produsului alimentar la domiciliu la scurt timp după cumpărare, îi puteţi prelungi durata de consum în siguranţă după data corespunzătoare menţiunii ”a se consuma până la”, în cazul în care el este congelat în mod corespunzător. Asiguraţi-vă, totuşi, că urmaţi toate instrucţiunile care figurează pe ambalaj, de exemplu ”a se congela până la data limită de consum”, ”a se găti în stare congelată” sau ”a se decongela complet înainte de consum şi a se consuma în termen de 24 de ore”.

Odată ce ambalajul unui produs alimentar care poartă menţiunea ”a se consuma până la” a fost deschis, urmaţi toate instrucţiunile de depozitare şi de consum, de exemplu, ”a se consuma în termen de trei zile de la deschidere”, ţinând cont de faptul că produsele alimentare trebuie consumate înainte de expirarea datei corespunzătoare menţiunii ”a se consuma până la”.a se consuma inainte dea se consuma pana la

Distribuie articolul: