Home » Eveniment. События » Comisia Europeană amână noua lege privind agricultura ecologică!
Comisia Europeană amână noua lege privind agricultura ecologică!

Comisia Europeană amână noua lege privind agricultura ecologică!

Distribuie articolul:

Comisia Europeană a anunţat, pe 4 septembrie, că amână intrarea în vigoare a noii legi privind agricultura ecologică.

Noua lege privind agricultura ecologică a fost amânată cu un an, deci nu va mai fi aplicată de la 1 ianuarie 2021, ci va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2022.

Executivul comunitar subliniază că decizia a fost luată la cererea statelor membre UE, a Parlamentului European, a ţărilor terţe şi a altor părţi interesate. Comisia Europeană a precizat că vrea să se asigure că sectorul agriculturii ecologice dispune de instrumentele adecvate, precum şi de un cadru juridic funcţional şi consensual, esenţial pentru atingerea obiectivului de a aloca agriculturii ecologice 25% din suprafaţa terenurilor agricole până în anul 2030. Noul regulament privind produsele ecologice oferă o bază solidă, însă legislaţia secundară care urmează să fie adoptată trebuie să fie la fel de rezilientă, consideră Comisia.

De asemenea, Comisia Europeană a lansat o consultare publică referitoare la viitorul plan de acţiune privind agricultura ecologică, astfel încât acest sector să contribuie mult la realizarea obiectivelor definite prin Pactul verde european şi la atingerea obiectivelor stabilite în cadrul strategiei „De la fermă la consumator” şi al strategiei în domeniul biodiversităţii. Viitorul plan de acţiune privind agricultura ecologică urmează să fie adoptat la începutul anului 2021. Consultarea lansată de Comisie se desfăşoară online, până la 27 noiembrie 2020.

Strategiile Comisiei pentru agricultură şi biodiversitate includ obiectivul ca, până în 2030, 25% din suprafaţa terenurilor agricole să fie exploatate în regim ecologic. Pentru a contribui la realizarea acestui obiectiv, Comisia Europeană instituie şi utilizează instrumente esenţiale:

  • un plan de acţiune pentru agricultura ecologică, care va contribui la stimularea sectorului, atât la nivelul cererii, cât şi la nivelul ofertei;
  • noua legislaţie privind agricultura ecologică, care va reflecta natura schimbătoare a acestui sector aflat în creştere rapidă;
  • politica UE de promovare a produselor agroalimentare, care sprijină sectorul agricol european prin promovarea caracteristicilor sale calitative pe piaţa internă şi în ţările terţe.

În cadrul politicii de promovare, Comisia intenţionează să aloce agriculturii ecologice un buget specific de 40 milioane euro pentru anul 2021.

„Agricultura ecologică va fi un aliat esenţial în tranziţia către un sistem alimentar mai sustenabil şi o mai bună protecţie a biodiversităţii. Comisia va sprijini sectorul agriculturii ecologice în vederea atingerii obiectivului de a avea 25% din suprafaţa terenurilor agricole în regim ecologic până în 2030, furnizând cadrul politic şi juridic adecvat”, a declarat comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski.

Distribuie articolul: