Home » Noutăţi. Новости » Crește exportul de fructe
Crește exportul de fructe

Crește exportul de fructe

Volumul exportului fructelor moldovenești a crescut semnificativ, anunță Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Pînă la data de 15 octombrie, au fost exportate din recolta anului curent 70,6 mii tone de mere, de trei ori mai mult decît în aceeași perioadă a anului trecut.

Cele mai mari exporturi au fost operate în Federația Rusă – peste 90 la sută din totalul merelor exportate.

În afară de Federația Rusă, unde exportul a crescut de trei ori, mere moldovenești au mai fost livrate în România – 406 tone, față de 59 tone în anul trecut, Cazahstan – 180 tone (20 tone în 2017). Pentru prima dată s-au efectuat livrări de mere în Irak – 60 de tone și Bangladeș – 20 tone.

O creștere nesemnificativă s-a înregistrat la exportul de prune în stare proaspătă – 31 mii de tone, cu o mie de tone mai mult față de anul 2017. În stocuri se află aproximativ aceeași cantitate, care urmează a fi comercializată în perioada următoare.

Pe piețele externe au fost comercializate 2129 tone de vișine, 5736 tone de piersici și 1906 tone de caise. Conform pronosticului, va fi depășită cu mult cantitatea de struguri în stare proaspătă livrată peste hotare.