Home » Analitica. Аналитика » Evoluția la zi a prețurilor la cereale și oleaginoase pe piețele regionale și în Republica Moldova – 1 martie
Evoluția la zi a prețurilor la cereale și oleaginoase pe piețele regionale și în Republica Moldova – 1 martie

Evoluția la zi a prețurilor la cereale și oleaginoase pe piețele regionale și în Republica Moldova – 1 martie

Distribuie articolul:

Trendul descendent al prețurilor la cereale continuă să persiste atât în Republica Moldova, cât și în Bazinul Mării Negre.  Totuși, în perioada ultimei săptămâni din luna februarie 2024, prețul la floarea-soarelui în Republica Moldova nu s-a schimbat, menținându-se la nivelul de 6754 lei/t TVA inclus la fabrica din Bălți și 370 $/t în portul Giurgiulești. În regiunile centrale ale țării, floarea-soarelui se achiziționează la prețul de 6400–6500 lei/t, TVA inclus, cu plata imediată la încărcare.

pret-dinamica

Ce ține de regiunea Bazinului Mării Negre, prețurile la floarea-soarelui s-au diminuat. În condițiile DAP Constanța, cultura oleaginoasă a scăzut de la 425 $/t la 405 $/t timp de o săptămână. Procesatorul român Prutul-Galați a diminuat prețul de achiziție de la 400 $/t la 385 $/t. În porturile din Ucraina, Reni/Izmail, floarea-soarelui valorează în prezent 285-290 $/t, scădere cu 10-15 $/t timp de o săptămână.

Citește și: Pictor® Revy – noul fungicid pentru rapiță, floarea-soarelui, soia, porumb și sfecla de zahăr

Scăderea internațională a prețurilor la semințele de floarea-soarelui, care sunt la cel mai jos nivel timp de ultimii trei ani, este determinată de faptul că piața europeană are stocuri suficiente de ulei. La fel, capacitățile limitate de operare a porturilor din Marea Neagră, precum și problemele logistice în Marea Roșie au făcut ca Ucraina să exporte cantități mari de ulei de floarea-soarelui în Europa la prețuri mai mici, ce a pus o presiune suplimentară în echilibrul între cerere și ofertă. Acum, există o cantitate mare de oferte mai ieftine, ce, oricum, nu duce la creșterea cererii la nivelul UE. Acest fenomen vorbește doar despre faptul că piața europeană este supra-săturată cu ulei de floarea soarelui.

pret-fs

pret-ulei

Spre deosebire de Uniunea Europeană, agenția de stat din Egipt, GASC, a achiziționat 60,25 mii de tone de ulei de floarea-soarelui în cadrul licitației din 22 februarie 2024. Cel mai mare volum în cadrul licitației respective – de 24 mii tone a fost achiziționat de la TOI Commodities, cu unități de procesare în R. Moldova. Acest eveniment la sigur va oferi un trend în achizițiile viitoare de floarea-soarelui în R. Moldova. Termenul preconizat pentru livrare a uleiului este din 25 martie până în 15 aprilie 2024, iar pe fonul scăderii prețurilor mondiale la uleiurile vegetale, comparativ cu licitația anterioară din 18 ianuarie, prețurile de ofertă au scăzut de la 950-1000 $/t la 957-985 $/t C&F cu plata în 180 de zile și de la 993-1206 $/t la 974-1010 $/t C&F cu plata după 270 de zile.

Până în ziua de azi, în sezonul actual au fost exportate din R. Moldova circa 390-400 mii tone de semințe de floarea-soarelui, de unde rezultă că, în țară au mai rămas stocuri de aproximativ 200 mii tone de semințe.

Prețurile grâului în zonele de Nord/Centru nu au înregistrat schimbări semnificative, valorile menținându-se la nivelul de 2600-2700 lei/t TVA inclus pentru grâul furajer și 2800-2900 lei/t TVA inclus pentru cel alimentar. La Giurgiulești, prețul grâul a scăzut cu 50-100 lei/t, valorile medii cu care se cumpără grâul furajer fiind între 2800-2900 lei/t și cel alimentar între 3000-3100 lei/t, achitare în ziua livrării.

pret-grau

Contractele internaționale pentru livrările de grâu continuă să scadă odată ce grâul rusesc cu proteina 12+ a ajuns sub pragul psihologic de 220 $/t. Astăzi Rusia vinde grâul alimentar la o valoare de 210-215 $/t, în scădere cu 5-7 $/t față de săptămâna anterioară ce este mai ieftin comparativ cu grâul vest-european (francez), care pentru aceeași calitate are prețuri în intervalul 225-230 $/t. Consultanța SovEcon vine cu prognoza că prețurile de export ale grâului rusesc pot scădea și mai mult, pe fondul reducerii prețurilor interne și a unei ruble slăbite. Deci, constatăm că sentimentul bearish va mai fi în trend o perioadă mai îndelungată pe piața grâului.

Piața fizică a porumbului din regiunea Mării Negre nu ar fi putut evolua altfel și, de asemenea, a continuat cu reducerea prețurilor.  La Constanța, porumbul a scăzut cu 10 EUR/t timp de o săptămână – la 157 euro/t, fiind mai ieftin ca orzul.

pret-porumb

Exporturile porumbului din R. Moldova decurg latent în acest sezon, pe fonul unei cereri internaționale aproape lipsă. La Giurgiulești, prețul porumbului a rămas neschimbat – de 2 670 lei/t TVA 0%. În raioanele centrale ale țării, cultura se vinde cu 2400 lei/t TVA inclus. Stocurile de porumb care au rămas în țară depășesc un milion de tone.

(Analiză de Iurie Rija, directorul Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”)

Distribuie articolul: