Home » Fertilizanți » Fertilizarea cu Sulf la rapiță
Fertilizarea cu Sulf la rapiță

Fertilizarea cu Sulf la rapiță

Distribuie articolul:

Sulful face parte din categoria macroelementelor de ordin secundar.  În ultimii ani datorită scăderii emisiilor de sulf în atmosferă (datorate înăspririi reglementărilor referitoare la mediu) și a scăderii cantităților de sulf elementar aplicat ca îngrășământ, simptomele de carență ale acestui element au început să fie observate în special la cereale și la rapiță. Sulful este un element esențial în nutriția plantelor, lipsa lui provoacă plantelor pagube mari, comparabile cu cele produse de carența de azot. Plantele au nevoie de Sulf în aceiași măsură în care este nevoie de fosfor. Favorizează direct, sinteza proteinelor, lucru deosebit de important pentru cerealele păioase, în special pentru grâu.

Insuficiența aprovizionării cu Sulf provoacă încetinirea pronunțată a creșterii, iar în caz de carență severă și prelungită, creșterea se oprește.

Fertilizarea Rapiței cu Sulf

Rapița este o mare consumatoare de Sulf. Condițiile meteorologice nefavorabile, aciditatea ridicată a solului și alți factori de stres au o influență negativă asupra aprovizionării cu Sulf a plantelor.

În funcție de condițiile specifice fiecărui an în parte, de la jumătatea lunii martie și până la jumătatea lunii aprilie începe perioada de consum maxim al rapiței pentru Sulf. Acest consum se menține ridicat în toată perioada de alungire a tijei florale precum și în timpul înfloritului și se prelungește până la începutul formării silicvelor.

Având în vedere aceste caracteristici și cerințe specifice, este nevoie să se asigure necesarul de Sulf al culturii, înainte ca plantele să ajungă în această perioadă de consum maxim.

În funcție de starea de dezvoltare vegetativă specifică din fiecare an, Sulful se poate aplica de la jumătatea lunii martie, până înainte de înflorit, care de obicei, în anii normali se produce în primele zile ale lunii aprilie. Se poate lua ca reper de aplicare faza de buton verde, faza până la care este bine ca Sulful să fie aplicat.

Rolul sulfului:

Prezența acestui element de nutriție are o importanță deosebită pentru rapiță:

  • ajută la creșterea și dezvoltarea uniformă a plantelor;
  • ajută la dezvoltarea normală și uniformă a elementelor de producție de pe plantă;
  • favorizează maturarea producției;
  • crește procentul de ulei din semințe.

Simptome ale carenței de Sulf:

  • limbul frunzelor și nervurile se decolorează;
  • se produce o “albire”, o decolorare pronunțată a culorii florilor;
  • silicvele se opresc din creștere, nu se dezvoltă normal, sunt decolorate și neuniforme.

Sulful se poate aplica atât la sol – îngrășăminte chimice solide clasice – cât și prin administrarea unor îngrășăminte cu aplicare foliară.

Modalitatea practică de fertilizare se stabilește de fiecare fermier în parte, în funcție de starea culturii, de dotarea tehnică pe care o are și resursele de care dispune. Important este ca acest element nutritiv foarte important pentru cultura de rapiță să fie aplicat corect și la timpul potrivit.

DAGLAS 

Fertilizant cu conținut ridicat de S, cu N, K și microelemente

Daglas

DAGLAS este un îngrășământ cu formulare lichida cu o concentrație ridicată de sulf (769,5 g/l),  azot, potasiu și microelemente (B, Fe, Zn).

Aplicarea foliară a produsului:

  • Asigură aprovizionarea plantelor cu S, microelement important pentru metabolismul lor, în mod special la speciile rădăcinoase, crucifere și cereale;
  • Azotul și sulful trebuie aplicate în momentele potrivite pentru a asigura stabilitatea nivelului de producție și calitatea acesteia;
  • Stimulează sinteza aminoacizilor, îmbunătățind rezistența plantelor la atacul patogenilor.

În funcție de starea culturii și de gradul de aprovizionarea a solului, carența de sulf provoacă pierderi importante de producție la culturile de rapiță, floarea soarelui și cereale.

Mod de aplicare:

DAGLAS se aplică foliar până înainte de înflorit la cultura de rapiță. La floarea soarelui se aplică în stadiul de 6-8 frunze, iar la cereale de la apariția celui de al doilea nod până înainte de înspicare.

Doza de aplicare: 2 – 2,5 l/ha

Pentru informaţii suplimentare:

“Sanctum AG” SRL

GSM: 0 693 21 230

Distribuie articolul: