Home » Eveniment. События » Model de urmat: 7 agricultori din raionul Ialoveni au creat o cooperativă şi își vând producția în Federația Rusă, Polonia, Germania și România
Model de urmat: 7 agricultori din raionul Ialoveni au creat o  cooperativă şi își vând producția în Federația Rusă, Polonia, Germania și România

Model de urmat: 7 agricultori din raionul Ialoveni au creat o cooperativă şi își vând producția în Federația Rusă, Polonia, Germania și România

Distribuie articolul:

De ce un mic agricultor câștigă mai puțin? Răspunsul iese la iveală atunci când începem să enumerăm costurile pe care trebuie să le investească un fermier, pentru ca producția sa agricolă să atingă standarde de calitate superioare. Fie că e vorba de procurarea combustibililor, a îngrășămintelor și altor inputuri, care costă mai ieftin dacă sunt achiziționate în cantități mai mari, ori investiții în tehnică și utilaje agricole sau post recoltare, care sporesc competitivitatea afacerii. Toate acestea ar fi mai ușor de realizat în grup, de mai mulți fermieri, care păstrându-și dreptul de proprietate asupra propriei gospodării agricole, construiesc împreună un viitor comun.

La această concluzie au ajuns 7 agricultori din satul Costești, raionul Ialoveni, care în 2014 au creat Cooperativa de Întreprinzător „FRUCTBIOIMPEX”. „După mai multe vizite peste hotare, inclusiv în Italia, unde există peste 40 de mii de cooperative cu rulaj total de 160 de miliarde de euro, sau în Polonia, am văzut cum se lucrează în comun și am hotărât să ne asociem și noi într-un grup de producători”, își aduce aminte Victor Mereacre, unul dintre membrii Grupului de Producători (GdP).

Ideea înființării grupului de producători s-a născut în urma unei discuții dintre cei șapte agricultori din Costești, care sunt consăteni și se cunosc unul pe altul încă de când erau concurenți. Toți se ocupau cu creșterea și comercializarea produselor agricole, în mod special a strugurilor de masă de calitate înaltă.

gdp2gdp3

Anterior, producătorii întâmpinau diverse obstacole în comercializarea produselor, problema principală fiind sortarea, ambalarea corespunzătoare și păstrarea pentru o perioadă îndelungată în stare bună a acestor produse, pentru a fi ulterior expediate către clienți în perioada solicitată de către ei. „Noi nu dispuneam de o linie de sortare și ambalare, și nici de suficient spațiu de depozitare și păstrare, fiind nevoiți să vindem produsele prin intermediari la preț foarte scăzut”, ne relatează Iurie Bivol, administratorul GdP.

Fondatorii GdP și-au realizat visul, iar în prezent dețin un depozit frigorific cu o capacitate de 1500 tone, 4 camere de pre-răcire, cu perioada de depozitare disponibilă de 10 luni (august-mai) și două săli de ambalare. Aceștia și-au mai cumpărat patru stivuitoare, o linie de sortare și utilaje pentru asamblarea lăzilor de diferite mărimi și personalizarea acestora. „Linia de ambalare și stivuitoarele au fost procurate din sursele financiare puse la dispoziția noastră de către proiectul MAC-P. Avem 10 camere de păstrare a câte 120 de tone și 4 camere de pre-răcire a câte 80 de tone. Pentru ca termenul de păstrare a strugurilor să fie mai mare, ei trebuie răciți brusc înainte să fie puși la frigider”, spune Victor Mereacre, membru al GdP.

gdp4gdp5

Grant acordat de MAC-P – 350 000 dolari SUA

Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova  (MAC-P), finanțat de Banca Mondială, susține asocierea producătorilor agricoli prin oferirea granturilor până la 50% din valoarea investițiilor eligibile, iar suma maximă este de 350 mii de dolari SUA.

MAC-P a avut un rol foarte important asupra modernizării tehnologiilor de prelucrare și valorificării mai eficiente a resurselor. Resursele informaționale obținute de cooperativă au ajutat la dezvoltarea acesteia și la elaborarea unui plan de dezvoltare eficient pentru comercializarea produselor agro-alimentare”, menționează Iurie Bivol.

Grupul de producători este specializat în creșterea culturilor horticole, confecționarea ambalajelor, servicii de păstrare și prelucrare a fructelor și legumelor cât și comercializarea acestora pe piața internă și externă. Principalele culturi sunt vița de vie (Moldova, Codreanca, Alb de Suruceni etc.), prunele (Stanley, Prezident etc.), cireșul și caisul.

Membrii grupului se întâlnesc în ședințe comune nu mai rar de o dată la două luni. „FRUCTBIOIMPEX deține un sistem de management performant și poate activa independent pentru a ușura activitatea membrilor. Administrarea grupului este realizată individual, dar apelăm și la consultanți, de exemplu pentru implementarea standardelor ISO”, afirmă Iurie Bivol, administratorul grupului.

Principalul avantaj al GdP, relatează administratorul FRUCTBIOIMPEX, îl reprezintă posibilitatea de a fi competitiv pe piețele de desfacere datorită omogenității și de a pune la dispoziție cantității mai mari a produselor. „Asocierea în grup de producători le-a permis membrilor să-și administreze mai ușor entitățile personale ca urmare a reducerii timpului necesar soluționării problemelor la etapa post-recoltare. Am devenit mai competitivi datorită  micșorării costurilor și măririi veniturilor posibile”.

gdp6

Capacitatea de producție a GdP în ha – circa 150 ha

Volumul producției anuale – circa 2500 tone

Fiecare membru al cooperativei are suprafața sa de pământ, 10 hectare, 30 de hectare sau 5 hectare. Dar pentru că frigiderul are o capacitate mai mare, noi colectăm strugurii și de la oamenii din sat și satele vecine”, spune Victor Mereacre, membrul al GdP.

În cadrul cooperativei muncesc 20 de angajați permanenți și până la 50 sezonieri din aproximativ 10 localități din vecinătate, cât și din localități mai îndepărtate, fiind asigurați cu transport sau chirie, după necesitate. Numărul angajaților (permanenți și sezonieri) este în continuă creștere ca urmare a investițiilor în cadrul GdP. „Putem oferi atât loc de trai, cât și post de muncă pentru tinere familii care sunt în căutarea unui viitor mai bun. Spre exemplu avem un cuplu din localitatea Caracui, în care o persoană este de naționalitate azerbaidjană, iar cealaltă moldoveană. Mai oferim posturi de muncă pentru tineri atât full-time, cât și part-time”, ne zice administratorul GdP.

La strânsul roadei avem nevoie de mulți lucrători. 3000 de oameni e puțin. Culesul nu durează mult, dar suprafața de viță-de-vie e foarte mare. Aducem brigăzi de culegători din satele vecine, din Cigîrleni, Hîncești, Porumbrica, Cimișlia. Nu-i putem ține angajați permanenți, căci lucrul durează un sezon”, adaugă Victor Mereacre, membru al GdP.

Începând cu 2015 FRUCTBIOIMPEX are statut de Grup de producători înregistrat la MADRM. „Avem acces la subvențiile din cadrul Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și a Mediului Rural în sumă de până la 1,5 mln lei pe perioada primilor 5 ani de activitate și un volum al sprijinului financiar nu mai mic de 50% din valoarea investiției în infrastructura post-recoltare”.

Aproximativ 50% din producția cooperativei se exportă direct de către GdP spre piețele UE –Polonia, România, Germania etc., 40% spre Federația Rusă prin intermediari (GdP nu sunt eligibile pentru export în F. Rusă) și 10% pe piața internă. „Specificul piețelor de export este reprezentat de cerințe mai mari față de calitatea produselor și a ambalajului. O cerință caracteristică piețelor de export este prezența certificatelor Global G.A.P., HACCP, ISO”, menționează Iurie Bivol.

Pentru anii următori Grupul de producători din Costești își dorește să cucerească noi piețe de desfacere și să lucreze mai mult asupra ambalajului pentru a obține un preț mai bun într-o perioada mai scurtă de timp. Iurie Bivol: „Ne dorim să exportăm producția noastră în Asia, Emiratele Arabe și mai multe țări ale Uniunii Europene”.

gdp7 gdp8 gdp9

Distribuie articolul: