Europenii continuă să consume alimente care în general nu conţin reziduuri de pesticide sau care conţin urme care se încadrează în limitele legale, arată cele mai recente cifre de monitorizare publicate de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA).
Potrivit analizei EFSA, mai mult de jumătate din produsele alimentare analizate (50,7%) au fost complet lipsite de reziduuri de pesticide cuantificabile, iar 96,2% din probe s-au încadrat în limitele de siguranţă acceptate. Raportul a reunit rezultatele a nu mai puţin de 84.657 de eşantioane analizate în anul 2016, pentru 791 tipuri de pesticide.
Referindu-se la aceste rezultate, comisarul UE pentru Sănătate şi Siguranţa Alimentară, Vytenis Andriukaitis, a declarat: „Ca şi în anii precedenţi, acest raport confirmă nivelul ridicat al conformităţii alimentelor pe rafturile din Uniunea Europeană. În fiecare an, mii de produse alimentare sunt controlate de statele membre pentru a verifica respectarea limitelor legale. Datorăm cetăţenilor europeni să ne asigurăm că lanţul alimentar al UE nu numai că rămâne cel mai strict şi mai controlat din lume, ci că este foarte serios în ceea ce priveşte îmbunătăţirea continuă”.
Limitele legale au fost depăşite doar în 2,4% din eşantioanele pentru produsele provenite din ţările UE şi Spaţiul Economic European (care include Islanda, Lichtenstein şi Norvegia), respectiv 7,2% în cazul eşantioanelor analizate pe produse din afara spaţiului comunitar.
În raportul precedent, referitor la anul 2015, procentul eşantioanelor considerate în limite legale era de 97,2%, iar 53,3% din probe nu conţineau reziduuri cuantificabile. EFSA a atribuit această diferenţă includerii între timp a analizei pentru reziduurile de clorat.