Home » Analitica. Аналитика » Prețurile grâului, soia și porumbului vor fi febrile și în 2023
Prețurile grâului, soia și porumbului vor fi febrile și în 2023

Prețurile grâului, soia și porumbului vor fi febrile și în 2023

Distribuie articolul:

Războiul din Ucraina continuă să injecteze volatilitate în contractele futures la cereale, care au crescut la începutul anului trecut.

Invazia Ucrainei de către Rusia la începutul anului 2022, a făcut ca contractele futures la cereale din SUA să crească. Noul an promite să fie unul încă volatil, scrie WSJ.

Contractele futures pentru grâu și soia au atins niveluri record la începutul anului 2022, iar contractele futures la porumb au atins cel mai înalt nivel din ultimii zece ani. Războiul a contractat mult oferta de cereale, la fel și ca și seceta din mai multe regiuni ale globului.

Acum, prețurile cerealelor au scăzut aproape de nivelul, de la începutul lui 2022. Scăderea prețurilor la cereale urmează o scădere generală a prețurilor la mărfuri: de la gaze naturale la bumbac și cherestea, care s-au diminuat în ultimele luni după o creștere spectaculoasă. După majorarea ratei dobânzii din partea Rezervei Federale și a altor bănci centrale pentru a răci economiile și diminua inflația – mai mulți analiști spun că s-ar putea să fim martorii unei recesiune cel puțin modeste în 2023 – care va limita mult cererea.

În ceea ce privește prețurile cerealelor, perspectivele sunt incerte, în mare parte pentru că ele depind mult de un război, care nu pare să arate un sfârșit. Invazia Rusiei din februarie a blocat exporturile de cereale din regiunea Mării Negre și a dus la o confruntare între Rusia și națiunile occidentale cu privire la exporturile de energie ale Rusiei, trimițând în corzi economia globală.

Un acord referitor la cereale, la care s-a ajuns în iulie a permis trecerea în siguranță a cerealelor din porturile ucrainene afectate de război, eliberând milioane de tone de produse alimentare. În noiembrie, ambele părți au prelungit acordul cu încă 120 de zile. Totuși, înțelegerea este fragilă. Rusia s-a retras pentru scurt timp în octombrie și continuă să atace orașele-port ucrainene. Exporturile de cereale ale Ucrainei rămân sub nivelurile anterioare începerii războiului, potrivit datelor Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

„Carta sălbatică pentru cereale este acordul de transport maritim Rusia-Ucraina și capacitatea sa de supraviețuire”, a spus analistul de mărfuri Jim Wyckoff. „Este o situație instabilă, pe care comercianții de cereale vor continua să o monitorizeze foarte îndeaproape.”

Țările occidentale, inclusiv SUA, au impus recent limite de preț pentru vânzările internaționale de țiței rusești, o mișcare făcută pentru a lovi cheltuielile de război ale Kremlinului. Rusia a declarat că nu va vinde petrol sau produse petroliere acestor țări.

Mișcările prețurilor țițeiului influențează viitorul agriculturii, deoarece cererea de porumb și soia din SUA provine în parte din industria combustibililor regenerabili. Porumbul este ingredientul cheie pentru producerea etanolului, în timp ce uleiul de soia este un ulei vegetal folosit pentru producerea de biocombustibili. Prețurile mai mari ale petrolului fac ca producerea unor astfel de combustibili să fie mai atractivă, stimulând cererea pentru cerealele de bază.

Contractele futures la cereale au crescut la niveluri istorice în primele zile ale războiului Rusia-Ucraina. Cele mai active tranzacții futures pe grâu de la Chicago Board of Trade au crescut la un nivel record de 12,94 USD per bushel în martie 2022, depășind nivelul precedent din 2008. Contractele futures pe soia au înregistrat, de asemenea, un record, crescând la 17,69 USD per bushel în iunie. Contractele futures pe porumb au urcat la 8,14 dolari pe bushel în aprilie, cel mai înalt nivel din 2012.

De atunci, contractele futures au căzut mult. Vineri, contractele futures pe porumb s-au închis în scădere cu 0,2%, până la 6,77 dolari pe bushel, soia a crescut cu 0,5%, până la 15,22 dolari pe bushel, iar grâul a căzut cu 2,2%, până la 7,93 dolari pe bushel.

Unii analiști pariază că prețurile la cereale și alte mărfuri vor scădea în 2023, pe măsură ce ratele dobânzilor băncilor centrale vor continuă să crească.

„Credem că majoritatea prețurilor mărfurilor vor scădea la începutul lui 2023, în apogeul recesiunii globale și al înăspririi monetare în multe economii majore”, declara Caroline Bain, economist șef de mărfuri la Capital Economics, cu sediul la Londra, într-o notă publicată în decembrie.

Acțiunile Chinei, principalul consumator de cereale din lume, vor afecta, de asemenea, perspectivele pentru viitorul agricol în 2023. Țara a declarat recent că își va revoca măsurile stricte de control al răspândirii Covid-19.

„China ar trebui să înregistreze o perioadă de creștere economică semnificativă în 2023, dar se așteaptă ca aceasta să fie plafonată în prima jumătate a anului prin răspândirea rapidă a Covid”, a declarat Arlan Suderman, economist șef de mărfuri la StoneX Group.

Pe lângă toate acestea, fermierii se confruntă și cu costuri operaționale mai mari, inclusiv pentru îngrășăminte și echipamente agricole, ceea ce ar putea menține prețurile la cereale ridicate.

„Cerealele tind să se tranzacționeze la sau aproape de costul lor de producție, dar din punct de vedere istoric se tranzacționează rar sub costul de producție”, a spus Jake Hanley, director general și specialist senior în portofoliu la Teucrium Trading, care administrează ETF-uri agricole.

Prețurile componentelor pentru îngrășăminte, cum ar fi ureea, au scăzut de la nivelurile record de la începutul anului 2022, dar rămân cu mult peste media pe cinci ani, potrivit datelor companiei de cercetare a mărfurilor DTN.

Prețurile la gazele naturale, o altă materie primă pentru îngrășăminte, au scăzut brusc în ultima lună, dar în continuare sunt mai mari față de acum un an.

(O analiză de The Wall Street Journal)

Distribuie articolul: