Home » Externe. Мировые новости » Rămaşi fără albine, chinezii au ajuns să facă polenizarea manual
Rămaşi fără albine, chinezii au ajuns să facă polenizarea manual
Foto: http://museumca.org/

Rămaşi fără albine, chinezii au ajuns să facă polenizarea manual

Distribuie articolul:

După ce ani la rând au abuzat de substanţe nocive pentru albine, agricultorii şi pomicultorii din mai multe provincii chineze au învăţat pe propria piele ce înseamnă să îţi pierzi albinele. Acum sunt obligaţi ca în fiecare primăvară să polenizeze manual fiecare pom din livadă.

În prezent, în provincii precum Sichuan, încă din anii `90, s-a început polenizarea manuală a pomilor, întrucât, după ce populaţiile apicole locale au pierit, apicultorii nici măcar nu mai vor să audă să îşi aducă aici albinele. Chiar dacă au primit oferte generoase pentru a-şi închiria populaţiile de albine, stuparii spun că micuţele insecte nu ar rezista în aerul toxic, încărcat de la tratamentele cu pesticide pe care pomicultorii le fac anual. 

Foto: http://cdn.c.photoshelter.com/

Foto: http://cdn.c.photoshelter.com/

Cauzele dispariţiei albinelor din mai multe zone ale Chinei sunt multiple: de la poluare, la defrişări, apoi, odată cu agricultura intensivă, au început să fie folosite şi substanţe care au omorât populaţiile polenizatoare. Este o dramă mai ales în zonele unde fermierii exploatează suprafeţe mici şi, deci, au nevoie de o recoltă cât mai bună. Astfel, s-a ajuns ca fiecare agricultor, împreună cu membrii familiei, să facă munca albinelor, adică să polenizeze manual. 

http://cdn.c.photoshelter.com/

http://cdn.c.photoshelter.com/

Potrivit jurnaliştilor francezi de la Le Monde, care au vizitat, anul trecut, localitatea chineză Naxin, la început de aprilie, toată comunitatea este mobilizată pentru polenizarea manuală care trebuie să fie încheiată până pe 27-28 aprilie. Deja cu 20 de ani de experienţă, sunt agricultori care reuşesc să polenizeze toate florile unui pom într-o jumătate de oră. Este nevoie de această rapiditate, pentru că fiecare proprietar are între 100 şi 200 de pomi, iar pentru a reuşi, se angajează chiar şi lucrători sezonieri.

Cum se face polenizarea manuală? La capătul unei tije, este fixat filtrul unei ţigări sau o bucată de radieră. În jurul gâtului, oamenii ţin bocane cu polen recoltat de la alţi pomi.

Există chiar şi comercianţi de polen, însă în satul Naxin, producătorii nu riscă să îşi pună în pericol recolta cu polen de slabă calitate, cu atât mai mult cu cât acesta îşi pierde uşor fertilitatea. 

Foto: http://cdn.c.photoshelter.com/

Foto: http://cdn.c.photoshelter.com/

Sursă: http://agrointel.ro/53189/foto-ramasi-fara-albine-chinezii-au-ajuns-sa-faca-polenizarea-manual/

Distribuie articolul: