Home » Noutăţi. Новости » Se așteaptă producții record la oleaginoase
Se așteaptă producții record la oleaginoase

Se așteaptă producții record la oleaginoase

Distribuie articolul:

Comisia UE pentru agricultură apreciază că producţia globală de seminţe oleaginoase va fi de 574 mln. tone în sezonul 2017/18, cu 10% în plus faţă de media ultimilor cinci ani.

Astfel, producţia va fi mai mare pentru toate cele trei culturi: soia, rapiţă şi floarea-soarelui. Un record de producţie se va înregistra la rapiţă (73 mln. tone) şi la floarea-soarelui (47 mln. tone) şi al doilea cel mai mare record la soia (345 mln. tone, cu 2% mai puţin faţă de sezonul trecut). Chiar în aceste condiţii, DG Agri apreciază că este posibilă o creştere a preţului la soia şi o volatilitate moderată a preţurilor futures la bursele de la Chicago şi Paris. Precum şi o modificare a raportului preţurilor futures pentru oleaginoase/cereale în favoarea oleaginoaselor.

Volumul exportului mondial de soia este estimat la 150 mln. tone în sezonul 2017/18, cu o creştere din partea Braziliei şi a SUA către China, care va importa în total 94 mln. tone.

În raportul din luna iulie, DG Agri apreciază că producţia de seminţe oleaginoase în Uniunea Europeană va fi de 32,9 mln. tone, cu 6,5% mai mare faţă de 2016.

Suprafaţa cultivată cu rapiţă în UE a scăzut uşor sezonul acesta (-0,8%), dar randamentul mediu se menţine la 3,22 t/ha, astfel că producţia totală este estimată la 21,6 mln. tone, cu 9,6% mai mare faţă de anul trecut.

Producţia de floarea-soarelui este în uşoară scădere (faţă de raportul precedent) la 8,6 mln. tone, chiar dacă suprafaţa este mai mare.

Producţia de soia este estimată la 2,6 mln. tone, cu 4% mai mult faţă de anul trecut, în condiţiile în care suprafaţa cultivată este de 890 mii ha, cu 44% mai mare raportat la media ultimilor cinci ani.

Distribuie articolul: