Home » Noutăţi. Новости » Alexandru Slusari despre acţiunile Fisc-ului: Seamănă foarte mult cu raket de stat
Alexandru Slusari despre acţiunile Fisc-ului: Seamănă foarte mult cu raket de stat
Alexandru Slusari, Președintele Asociaţiei „UniAgroProtect”. Sursă foto: agora.md

Alexandru Slusari despre acţiunile Fisc-ului: Seamănă foarte mult cu raket de stat

Distribuie articolul:

Mai mulţi agricultori din Republica Moldova primesc scrisori de la Inspectoratul Fiscal de Stat prin care sunt înştiinţaţi că sunt obligaţi să achite impozite şi taxe cu 20% mai mari decât în 2015. În caz contrar, fermierii sunt ameninţaţi cu instaurarea posturilor fiscale şi ale controalelor suplimentare.

Alexandru Slusari, preşedintele UniAgroProtect, a făcut publică o scrisoare cu un asemenea conţinut, expediată de Fisc unui fermier din Rezina. Acesta este “rugat” să majoreze impozitele achitate la stat cu 20 la sută.

Alexandru Slusari este indignat de modul în care Fiscul încearcă să majoreaze încasările în buget din contul contribuţiei agricultorilor.

„Aşa scrisori primesc marea majoritate a agricultorilor. La toţi se propune să achite impozitele şi taxe cu 20 % mai mult decât anul trecut. În caz contrar, amenință cu controale și instaurarea posturilor fiscale. Sunt anunțați agenți economici care lucrează legal și duc evidența. Un puștan de la Fisc îl întreabă pe un agricultor cu stagiul de peste 25 de ani de ce acesta s-a apucat de agricultura, dacă anul trecut a avut pierderi. Nimeni nu-i întreabă pe fermieri cum au supravețuit anul 2015, atunci când după depricierea semnificativă a leului, s-au majorat, brusc, cu 30-40%, prețurile la fertilizanți, pesticide și semințe, în situația când s-au scumpit dobinzile la credite, statul practic nu a achitat în anul 2015 subvențiile, iar mai multe culturi agricole au suferit de la secetă”, remarcă Alexandru Slusari .

El consideră că „ceea ce face Fiscul, seamănă foarte mult cu raket de stat, aplicat deocamdată intr-o formă mai voalată. Asociația noastră a avut o poziție consecventă în ceea ce ține de combaterea economiei tenebre și majorarea încasărilor în buget. Pentru noi, demult este clar că pentru rezolvarea acestei probleme este nevoie de o abordare sistemica. Doar cu amenințări și sancțiuni boală nu poate fi tratată. Noi nu odată am propus măsuri stimulente pentru agricultori care practică activitatea legală, însoțite cu înăsprirea sancțiunilor pentru cei care lucrează la negru. Dar statul tot timpul respingea inițiativele noastre. În 2013, proiectul privind introducerea unui impozit consolidat (unic) calculat de la hectar a fost retras din Parlament, după votarea în prima lectură. În 2014, legea zilierilor, care era menită să reglamenteze activitatea lucrătorilor sezonieri, după aprobarea la Guvern, a fost retrasă din Parlament. În anul 2015 proiectul de Lege privind introducerea cotei zero la venitul reinvestit în agricultura, după votarea în prima lectură, a fost respins. În prezent, statul încearcă să soluționeze de urgență problema încasărilor în buget de la agricultori, folosind doar bâtă. Asta va duce doar la tenebrizarea și mai mare a sectorului și creșterea corupției”, a subliniat Alexandru Slusari.

Distribuie articolul: