Home » Externe. Мировые новости » Franța obligă supermarketurile să doneze mâncarea nevândută
Franța obligă supermarketurile să doneze mâncarea nevândută
Sursă foto: http://agrointel.ro/

Franța obligă supermarketurile să doneze mâncarea nevândută

Distribuie articolul:

Senatul francez a votat, săptămâna aceasta, o lege mult dezbătută, prin care supermarketurilor li se interzice să mai arunce sau să distrugă alimentele necomercializate. Marile magazine din Hexagon sunt de acum obligate să încheie contracte cu organizaţii către care să facă donaţii.

Până la adoptarea acestei legi, supermarketurile foloseau tot felul de metode pentru a scăpa de mâncarea nevândută, inclusiv turnarea de înălbitor peste produse, ca ele să devină necomestibile sau depozitarea lor în containere, în depozite de la marginea orașelor.

Parlamentarii francezi au votat în unanimitate pentru această lege, care a pornit de la o petiție și care se va aplica tuturor magazinelor care au peste 400 de metri pătrați. În cazul în care supermarketurile nu se vor conforma, ele riscă o amendă de până la 75.000 de euro sau doi ani de închisoare. Mult mai important, aceste lanțuri se vor lovi de sancțiunea publică a consumatorilor, știindu-se faptul că francezii acționează prompt și boicotează un agent comercial care încalcă legea.

Măsura adoptată în Franța are succesul asigurat, întrucât aici funcționează deja așa-numite ”bănci alimentare”, unde se colectează produse ce apoi sunt folosite pentru programe sociale. La acest moment, cel mai mare deficit pe acest sector îl reprezentau carnea și legumele, așa că cei care desfășoară acțiuni caritabile speră să poată asigura un meniu echilibrat beneficiarilor – oameni săraci ce nu își permit o alimentație completă.

Arash Derambarsh, cel care a inițiat această mișcare, s-a declarat mulțumit de votul senatorilor francezi și consideră că lupta de abia acum începe, întrucât vrea să extindă aplicarea acestei legi la nivel european. ”Acum ne luptăm cu risipa alimentară din restaurante, patiserii, cantine școlare sau cantine ale companiilor”, a declarat Derambarsh.

Sursă: www.agrointel.ro

 

Distribuie articolul: