Home » Noutăţi. Новости » Producătorii agricoli din România se plîng că nu au forţă de muncă, pentru că statul încurajează oamenii să stea acasă cu ajutoare sociale
Producătorii agricoli din România se plîng că nu au forţă de muncă, pentru că statul încurajează oamenii să stea acasă cu ajutoare sociale

Producătorii agricoli din România se plîng că nu au forţă de muncă, pentru că statul încurajează oamenii să stea acasă cu ajutoare sociale

Distribuie articolul:

Preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu, a declarat că fermierii din România nu mai găsesc forţă de muncă deoarece oamenii sunt încurajaţi să nu muncească şi să stea acasă de ajutoarele sociale prea mari, care au ajuns în total în România la 10 miliarde de euro pe an.

Criza de forţă de muncă este una dintre problemele cele mai grave cu care se confruntă în prezent fermierii, potrivit reprezentanţilor agricultorilor.

O problemă din agricultură este faptul ca nu mai avem forţă de muncă. Nu mai găseşti un om care sa vină să-ti dea cu o matură prin curte. (…) România a ajuns sa deţină un record în ceea ce priveşte ajutoarele sociale. Ajutoare sociale care au ajuns la nişte cifre, dacă nu ar fi scrise de INS am spune că fabulăm”, a spus Baciu, citat de News.ro.

Potrivit şefului LAPAR, România acordă ajutoare sociale în valoare de 10 miliarde de euro într-un an, în condiţiile în care România are 20 de milioane de locuitori şi un produs intern brut (PIB) de circa 170 miliarde euro în 2016, in timp ce Germania ar acorda ajutoare sociale mai mici, la o populaţie de peste 80 de milioane de locuitori şi o valoare a PIB de peste 3.000 miliarde euro.

“Şi ne place să ne uitam peste gard. Aceia sunt puşi la munca (…) Băieţii deştepţi care nu vor să iasă la muncă, mai nou îşi iau scutiri medicale că nu au voie sa muncească”, a menţionat Baciu.

Potrivit şefilor de asociaţii agricole, satele româneşti s-au umplut de pensionari pe caz de boală care stau degeaba.

“Este un lucru dureros. Auzim vorbindu-se despre renaşterea şi dezvoltarea satului românesc. Cu cine? Cu ajutoarele sociale? Credeaţi că se poate dezvolta satul cu 5 euro în plus pe hectar? Pînă nu creezi posibilitatea agentului economic să dezvolte locuri de munca, nu rezolvi nimic”, a mai spus preşedintele LAPAR.

Sursă: InCont.ro

Distribuie articolul: