Home » Externe. Мировые новости » Americanii vor mânca ”Frankenfish”, somonul ”nutritiv” modificat genetic
Americanii vor mânca ”Frankenfish”, somonul ”nutritiv” modificat genetic
Sursă foto: www.descopera.ro

Americanii vor mânca ”Frankenfish”, somonul ”nutritiv” modificat genetic

Distribuie articolul:

Somonul modificat genetic ar putea ajunge în farfuriile americanilor peste doi ani.

Somonul companiei AquaBounty a devenit primul peşte modificat genetic autorizat pentru consum uman în SUA, deşi rămâne de văzut dacă acest peşte atât de controversat va ajunge în galantarele supermarketurilor şi în farfuriile americanilor.

Peştele supranumit de detractorii săi “Frankenfish”, în analogie cu Frankenstein, a primit undă verde de la Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA) care, într-un comunicat, a considerat acest somon „nutritiv” şi „sigur pentru consumul uman”.

Noul somon, care a primit numele “AquAdvantage Salmon” de la compania AquaBounty Technologies, a fost modificat genetic pentru a creşte de două ori mai repede decât confratele său „sălbatic” şi a atinge dimensiunea minimă necesară pentru a fi vândut pe piaţă.

Somonul modificat genetic ajunge la maturitate după 16-18 luni, comparativ cu 30 de luni pentru somonii crescuţi în mod natural, graţie hormonului de creştere importat de la o specie de somon care trăieşte în Oceanul Pacific numit “chinook” şi o genă a peştelui anghila, potrivit Agerpres. Pentru a aproba consumul acestui produs, FDA, responsabilă de reglementarea alimentelor, a cerut companiei Aquabounty, cu sediu în Massachusetts, ca peştele să fie crescut în două instalaţii terestre din Panama şi Canada, în locul ţarcurilor oceanice, pentru a împiedica fuga acestor exemplare în natură.

FDA a asigurat în documentul său de autorizare pentru consumul uman că nu există diferenţe între somonul de Aquabounty şi confraţii săi, de aceea produsul nu trebuie să poarte eticheta specială de „modificat genetic”, cum cer detractorii săi.

În centrul acestei controverse se situează industria pescuitului din Alaska, precum şi grupuri de consumatori şi de apărători ai mediului, care consideră că decizia FDA va deschide uşa vânzării şi animalelor modificate genetic, precum porci, vaci sau pui.

„Nu există loc în farfuriile noastre pentru peşti modificaţi genetic”, a avertizat Pete Knutson, proprietar al companiei Loki Fish Company, care consideră că vânzarea peştilor transgenici pune în pericol activitatea pescarilor din Alaska şi din regiunea Puget Sound (statul Washington), dedicată somonului.

Organizaţii critice faţă de acest proces, precum cea ecologică Friends of Earth, asigură că au câştigat lupta în ultimii ani ca acest somon să nu fie vândut unui lanţ de 60 de supermarketuri cu 9.000 de centre în SUA, precum Whole Foods, Trader Joe’s şi Target.

Data la care somonul companiei Aquabounty va ajunge în farfurii este înconjurată de incertitudine din cauza opoziţiei supermarketurilor, deşi în 2010, compania a informat că, în cazul în care va fi aprobat, produsul ar putea fi pus în vânzare peste doi ani.

„Somonul AquAdvantage reprezintă un moment de cumpănă, pentru că va aduce consumatorilor alimente sănătoase şi nutritive, fără să prejudicieze oceanul şi alte habitate marine”, a declarat Ronald L. Stotish, preşedintele AquaBounty.

În faţa numeroaselor critici, compania a subliniat că somonul modificat genetic reduce costurile de producţie şi impactul medio-ambiental legate de creşterea acestui peşte foarte popular, care are acelaşi gust, culoare, textură şi miros ca exemplare crescute în mod tradiţional.

Legalizarea somonului transgenic presupune un precedent pentru alte guverne, care ar putea imita decizia SUA, unde 37% din populaţia adultă consideră că alimentele modificate genetic sunt sigure, faţă de o majoritate de 57% care le dezaprobă, potrivit unui sondaj realizat în ianuarie 2015, de centrul Pew Research.

www.descopera.ro

Distribuie articolul: