Home » Noutăţi. Новости » Fermierii sunt furioși și cer explicații privind reducerea tarifului pentru tranzitul cerealelor ucrainene
Fermierii sunt furioși și cer explicații privind reducerea tarifului pentru tranzitul cerealelor ucrainene

Fermierii sunt furioși și cer explicații privind reducerea tarifului pentru tranzitul cerealelor ucrainene

Distribuie articolul:

Asociația Forța Fermierilor (AFF) a aflat din presa ucraineană despre faptul că Republica Moldova a acordat pentru tranzitul cerealelor din Ucraina reducere de 27% la aplicarea tarifului feroviar, potrivit unui comunicat al AFF.  

Organizația de fermieri cere explicații de la autoritățile Republicii Moldova și avertizează că dacă informația este adevărată, atunci această decizie defavorizează și mai mult fermierii moldoveni.

„Vă amintim că cerealele și oleaginoasele din Moldova se exportă pe aceleași piețe ca și producția din Ucraina. În ultimii doi ani țara noastră din cauza prețurilor de dumping al holdingurilor agricole din Ucraina în mare parte a pierdut piața Turciei”, se menționează în comunicat.

„În prezent la vămile moldo-române se atestă un rând de camioane cu producția agricolă, majoritatea dintre care este tranzitul din Ucraina. Perioada trecerii hotarului durează 5-6 zile. Prin urmare costul logisticii suportă agricultorii prin micșorarea prețurilor de achiziție la materia primă, care și așa sunt mici. Lipsa fluidizării traficului la hotar este încă un factor, care contribuie la distrugerea fermierilor mici și mijlocii”.

„Suntem solidari cu poporul ucrainean, dar nu cu prețul falimentului miilor de agricultori din Moldova”, se mai menționează în comunicat.

În acest context, Asociația Forța Fermierilor consideră ca autoritățile sunt obligate în primul rând să aibă grijă de proprii fermieri și cere interzicerea tranzitului cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina cu camioane și efectuarea acestuia doar prin Calea Ferată ca condiție de păstrare a tarifului redus. În caz contrar, micșorarea tarifului nu este absolut justificată în raport cu agricultorii autohtoni.

Distribuie articolul: