Home » Noutăţi. Новости » Inundaţiile din Franţa ar putea afecta recolta de grâu a Uniunii Europene din acest an
Inundaţiile din Franţa ar putea afecta recolta de grâu a Uniunii Europene din acest an
Foto: capital.ro

Inundaţiile din Franţa ar putea afecta recolta de grâu a Uniunii Europene din acest an

Distribuie articolul:

Ploile torenţiale care au căzut în ultima perioadă în Franţa ar putea afecta recoltele celui mai mare producător de grâu din Uniunea Europeană, însă condiţiile meteo mai bune în alte ţări precum Germania menţin în continuare şansele ca Europa Occidentală să înregistreze o nouă recoltă consistentă de grâu în acest an, informează Reuters.

Luna trecută, mai mulţi observatori şi-au majorat estimările referitoare la producţia de grâu a UE, iar Comisia Europeană prognoza la finele lunii mai o recoltă de 145,1 milioane de tone. Cu toate acestea, inundaţiile care au afectat în ultima săptămână sudul Parisului, una din principalele regiuni în care se cultivă grâu în Franţa, a pus noi presiuni asupra recoltelor afectate de ameninţarea unei boli, ceea ce a dus cotaţiile futures pe bursa Euronext la cel mai ridicat nivel din ultimele luni.

„Cel mai mare impact asupra recoltelor ar putea veni de pe urma unei combinaţii între ploi şi boala fusarium”, a declarat Paul Gaffet de la firma de consultanţă ODA Groupe. Această firmă şi-a redus deja luna trecută estimările privind recolta de grâu a Franţei din acest an cu un milion de tone până la 38,3 milioane tone, şi după ultimele ploi ar urma să reducă din nou estimările cu alte 1,5 milioane tone.

O altă firmă franceză de consultanţă, Agritel, estimează că aproximativ un sfert din producţia de grâu a Franţei este în prezent în pericol din cauza bolii fusarium (fuzarioza n.r.) , care afectează calitatea şi cantitatea recoltei de grâu.

În schimb, în Germania, ploile torenţiale au lovit sudul, dar au ocolit alte regiuni producătoare de cereale. „Pe ansamblu, nu mă aştept la un impact negativ din partea ploilor şi ar putea fi chiar un element pozitiv în zonele unde solul nu reţine umezeala. Regiunile din nordul Germaniei nu au avut de suferit de pe urma ploilor”, a declarat un analist german.

Asociaţia cooperativelor agricole din Germania a estimat că în acest an recolta de grâu va scădea cu 3,7% comparativ cu cea de anul trecut până la 25,57 milioane de tone, unul dintre motive fiind şi decizia fermierilor de a opta pentru cultivarea rapiţei.

De asemenea, ploile de săptămâna trecută au ajutat culturile din zonele uscate din Polonia, a declarat Wojtek Sabaranski analist la Sparks Polska. Chiar şi aşa Sparks Polska şi-a redus estimările privind recolta de grâu a Poloniei în 2016 până la 10,7 milioane tone, de la aproximativ 11 milioane tone, ca urmare a secetei recente.

Între timp, vremea umedă din Marea Britanie a crescut riscul de boli dar cu toate acestea cel de al treilea mare producător de grâu din UE ar putea înregistra o recoltă similară cu cea de anul trecut de 16,4 milioane tone.

(Sursă: AGERPRES)

 

Distribuie articolul: