Home » Analitica. Аналитика » Strugurii „Moldova” s-au scumpit brusc
Strugurii „Moldova” s-au scumpit brusc

Strugurii „Moldova” s-au scumpit brusc

Pe parcursul săptămânii curente, prețurile angro la strugurii de soiul Moldova pe piața moldovenească au crescut cu 19%, până la 16 lei/kg (0,89 dolari/kg).

Strugurii din acest soi se scumpesc pentru a cincea săptămână consecutiv. Potrivit specialiștilor EastFruit, la sfârșitul primei decade a lunii noiembrie 2023, prețurile pentru soiul Moldova se află la nivelul maxim din ultimii cinci ani.

Scumpirea din noiembrie a strugurilor „Moldova”, potrivit experților asociațiilor viticole, a fost previzibilă. La finele lunii octombrie au luat sfârșit în totalitate vânzările strugurilor de acest soi direct de pe plantații. În noiembrie, furnizarea oricăror struguri – atât pe piețele interne, cât și pe cele externe — se efectuează numai din depozite, relatează EastFruit. Numai acest factor este de obicei suficient pentru a începe procesul de creștere sezonieră a prețului acestui produs. Dar în acest an, la acest factor tradițional s-a adăugat o cerere mare pentru ”Moldova” din partea comercianților-exportatori în a doua jumătate a toamnei. Nu este exclus faptul că volumul pentru export al strugurilor „Moldova”, contrar prognozelor, în noiembrie va fi chiar mai mare decât în octombrie.

Strugurii de alte soiuri – atât albi, cât și roșii – de asemenea, s-au scumpit pe piața moldovenească în noiembrie, dar mai puțin, în medie cu 5-7%. Stocurile acestui produs se epuizează, calitatea și capacitatea de păstrare scad destul de repede. În consecință, cea mai mare parte a acestor struguri se vând numai pe piața internă și la un preț cu 15-20% mai mare decât soiul „Moldova” de calitate obișnuită.